HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 24.
//
Iván névnap

A klímáért mindannyian felelősek vagyunk

2024. május 29. 12:50
Veol.hu
A klímaváltozás számos problémát vet fel, amelyet komolyan kell vennünk. Mindenkinek van cselekvési feladata, az egyes embernek éppúgy, mint a településeknek, országoknak. Áder János volt köztársasági elnök a klímaváltozásról, annak hatásairól tartott előadást a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 12 és 17 éves diákjainak a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökeként.

Áder János bevezetőjében elmondta, örül, hogy az iskola diákjai érdeklődnek és elkötelezettek a klímavédelem iránt. Ajka városa kidolgozott egy klímatervet, amelyben vállalja, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Az előadását egy kérdéssel kezdte, amelyben arra kérte a diákok válaszát, hogy 1950-ben hány ember élt a Földön? Csupán minden hetedik válaszolt helyesen, hogy 2,5 milliárd. Áder János volt köztársasági elnök a klímaváltozásról, annak hatásairól tartott előadást Fotó: Gyarmati László/Napló

A Föld lakóinak száma 100 év alatt megnégyszereződik, amely számos problémát vet fel. Kialakulnak a megapoliszok és gigapoliszok, 2050-ben négy emberből három városlakó lesz. Az energiafelhasználás háromszorosára nő. Hiába használunk egyre több szél-, víz- és napenergiát, a teljes felhasználás 84 százalékát a fosszilis energia teszi ki. A globális felmelegedés számos társadalmi, gazdasági, egészségügyi problémát is felvet. Az előadó példaként említette, hogy Dubajban nemrég néhány óra alatt az éves csapadékmennyiségnek megfelelő eső hullott le. Marokkóban hét éve nem esett elegendő csapadék, a termőföldek kiszáradtak, termés nem volt. A gazdálkodó, ha nem tudja eltartani falun a családját, elköltözik a városba, ott pedig, ha nem kap munkát, elszegényedik. Ez szociális feszültséget okoz. A felmelegedést az is mutatja, hogy a legmelegebb márciusok közül három ebben az évtizedben volt. Az idei február hőmérséklete alapján a a márciusi hőmérsékletek sorában is a hetedik legmelegebb lenne. Áder János kérdésére a diákok elmondták, hogy sokan élnek olyan házban, ahol a fűtést termosztáttal tudják szabályozni. Azt is megtudták az előadótól, hogyha csupán egy fokkal csökkentik a hőmérsékletet, az hét százalékkal mérsékli a földgázfelhasználást. Az elmúlt évben az átgondolt fogyasztás 10 százalékkal csökkentette a földgázfelhasználást. A szén-dioxid-kibocsátás is növekszik, a káros anyagot az erdők kötik le, valamint a tengerek. A tengerek ennek következtében elsavasodnak, amely többek között a korallzátonyok pusztulását okozza. Abban, hogy csökkentsük a környezetterhelést, minden szakma képviselőjének szerepe van, hívta fel a figyelmet Áder János.

Tisler Anna

További cikkek

Apák napi élménysport
Apák napi élménysport
Apák napi élménysportprogramot tartott az ajkai Hétszínvirág óvoda az Ilona-malom kertjében, Fodor-Novák Gyöngyi óvodapedagógus ötlete alapján.
Visszatér a közönségkedvenc
Visszatér a közönségkedvenc
A labdarúgó NB II-ben szereplő FC Ajka csapata újabb két játékos érkezését jelentette be. A bakonyiak Major Gergőt szerezték meg, illetve a korábbi A védelem jobb oldalán bevethető Major Székesfehérváron és a Puskás Akadémiánál nevelkedett, majd ezt követően három évet az NB II-es Aqvital FC Csákvárnál szerepelt. A legutóbbi 2 szezonban a szintén NB II-es BFC Siófokot erősítette, ahol több, mint 50 alkalommal lépett pályára a másodosztályban – áll a bakonyiak közleményében. közönségkedvencet, Kovács Nikolaszt.
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Veszprém vármegye tűzoltóinak hírnevét az ajkai hivatásos tűzoltó-parancsnokság tehetséges alkotója, Leopold László címzetes tűzoltó főtörzsőrmester öregbítette, steampunk stílusú vasművészeti alkotásaival.
Nyárköszöntő kórustalálkozó
Nyárköszöntő kórustalálkozó
Az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében több vastapssal is jutalmazta a termet megtöltő közönség a Dallamról dallamra kórustalálénekkozó kórusait.
Új választást, vagy újraszámolást kérnek
Új választást, vagy újraszámolást kérnek
A Kúriához fordul Kovács Mihály, az Élhetőbb városért Egyesület polgármesterjelöltje a június 9-i sümegi választás kapcsán, ahol Végh László (Fidesz–KDNP) mindössze 11 szavazattal kapott több voksot. Kovács Mihályék visszaélésekre hivatkozva az eredmény megsemmisítését és új választást, vagy a szavazatok újbóli számolását kérik.