HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

A klímáért mindannyian felelősek vagyunk

2024. május 29. 12:50
Veol.hu
A klímaváltozás számos problémát vet fel, amelyet komolyan kell vennünk. Mindenkinek van cselekvési feladata, az egyes embernek éppúgy, mint a településeknek, országoknak. Áder János volt köztársasági elnök a klímaváltozásról, annak hatásairól tartott előadást a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 12 és 17 éves diákjainak a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökeként.

Áder János bevezetőjében elmondta, örül, hogy az iskola diákjai érdeklődnek és elkötelezettek a klímavédelem iránt. Ajka városa kidolgozott egy klímatervet, amelyben vállalja, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Az előadását egy kérdéssel kezdte, amelyben arra kérte a diákok válaszát, hogy 1950-ben hány ember élt a Földön? Csupán minden hetedik válaszolt helyesen, hogy 2,5 milliárd. Áder János volt köztársasági elnök a klímaváltozásról, annak hatásairól tartott előadást Fotó: Gyarmati László/Napló

A Föld lakóinak száma 100 év alatt megnégyszereződik, amely számos problémát vet fel. Kialakulnak a megapoliszok és gigapoliszok, 2050-ben négy emberből három városlakó lesz. Az energiafelhasználás háromszorosára nő. Hiába használunk egyre több szél-, víz- és napenergiát, a teljes felhasználás 84 százalékát a fosszilis energia teszi ki. A globális felmelegedés számos társadalmi, gazdasági, egészségügyi problémát is felvet. Az előadó példaként említette, hogy Dubajban nemrég néhány óra alatt az éves csapadékmennyiségnek megfelelő eső hullott le. Marokkóban hét éve nem esett elegendő csapadék, a termőföldek kiszáradtak, termés nem volt. A gazdálkodó, ha nem tudja eltartani falun a családját, elköltözik a városba, ott pedig, ha nem kap munkát, elszegényedik. Ez szociális feszültséget okoz. A felmelegedést az is mutatja, hogy a legmelegebb márciusok közül három ebben az évtizedben volt. Az idei február hőmérséklete alapján a a márciusi hőmérsékletek sorában is a hetedik legmelegebb lenne. Áder János kérdésére a diákok elmondták, hogy sokan élnek olyan házban, ahol a fűtést termosztáttal tudják szabályozni. Azt is megtudták az előadótól, hogyha csupán egy fokkal csökkentik a hőmérsékletet, az hét százalékkal mérsékli a földgázfelhasználást. Az elmúlt évben az átgondolt fogyasztás 10 százalékkal csökkentette a földgázfelhasználást. A szén-dioxid-kibocsátás is növekszik, a káros anyagot az erdők kötik le, valamint a tengerek. A tengerek ennek következtében elsavasodnak, amely többek között a korallzátonyok pusztulását okozza. Abban, hogy csökkentsük a környezetterhelést, minden szakma képviselőjének szerepe van, hívta fel a figyelmet Áder János.

Tisler Anna

További cikkek

Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Nyáron is gondozzák az óvodakertet Ajkán
Nyáron is gondozzák az óvodakertet Ajkán
A Padragkút városrészben működő Szivárvány Óvodában örvendetesen növekszik a gyermekek száma. A következő évet két csoportban és csoportonként 22-23 gyermekkel kezdik.