HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 24.
//
Iván névnap

A magyar érdekek érvényesítése a mezőgazdaságban is fontos

2024. június 1. 9:18
Veol.hu
A magyar nemzeti érdekek képviselete az Európai Parlamentben a közös mezőgazdasági politika területén is kiemelten fontos.

Navracsics Tibor a sümegi gazdafórumon arról beszélt, hogy kiemelt céljuk a magyar gazdatársadalom erősítése és érdekeik képviselete az Európai Unióban Fotó: Szijártó János/NaplóNavracsics Tibor a sümegi gazdafórumon arról beszélt, hogy kiemelt céljuk a magyar gazdatársadalom erősítése és érdekeik képviselete az Európai Unióban Fotó: Szijártó János/Napló

Erről Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszélt a pénteki sümegi gazdafórumon a püspöki palotában. Úgy fogalmazott, hogy az egyik leglényegesebb szempont és érdek, hogy a magyar gazdák ne legyenek másodrangúak az Európai Unióban.

– Amikor a közös mezőgazdasági politika hetven évvel ezelőtt megszületett, alapvetően francia találmány volt, így ma is érzékelhető a francia szál. Azonban az utóbbi időben Közép-Európa az itt élő gazdákkal kivívott magának egy olyan pozíciót, ami erősebb megjelenést tesz lehetővé számukra az európai színtéren. Szintén fontos és aktuális pont az ukrán mezőgazdasági import kérdése, amely nem teheti tönkre a magyar gazdatársadalmat, akármelyik termékről is legyen szó. Az Európai Unióban mi igyekszünk védeni a hazai gazdákat, hiszen az egységes belső piac a mezőgazdasági termékek esetében nem jelentheti a dömpingtermékek piacát, azt, hogy gazdák tömegei menjenek tönkre az olcsó, keletről beáramló áruk hatására – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette, kiemelt céljuk a magyar gazdatársadalom erősítése, a nemzeti élelmiszer-feldolgozó ipar további fejlesztése, annak érdekében, hogy a hazai mezőgazdaság magasabb minőségű termékekkel jelenjen meg itthon és a világpiacon.

A kedvezőtlen elnéptelenedési folyamatokról is szólt Navracsics Tibor, mint mondta, azokat meg kell állítani. Ebben alapvető szerepe van a vidékpolitikának, a területfejlesztésnek és a mezőgazdasági támogatások rendszerének.

Szijártó János