HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

A magyar érdekek érvényesítése a mezőgazdaságban is fontos

2024. június 1. 9:18
Veol.hu
A magyar nemzeti érdekek képviselete az Európai Parlamentben a közös mezőgazdasági politika területén is kiemelten fontos.

Navracsics Tibor a sümegi gazdafórumon arról beszélt, hogy kiemelt céljuk a magyar gazdatársadalom erősítése és érdekeik képviselete az Európai Unióban Fotó: Szijártó János/NaplóNavracsics Tibor a sümegi gazdafórumon arról beszélt, hogy kiemelt céljuk a magyar gazdatársadalom erősítése és érdekeik képviselete az Európai Unióban Fotó: Szijártó János/Napló

Erről Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszélt a pénteki sümegi gazdafórumon a püspöki palotában. Úgy fogalmazott, hogy az egyik leglényegesebb szempont és érdek, hogy a magyar gazdák ne legyenek másodrangúak az Európai Unióban.

– Amikor a közös mezőgazdasági politika hetven évvel ezelőtt megszületett, alapvetően francia találmány volt, így ma is érzékelhető a francia szál. Azonban az utóbbi időben Közép-Európa az itt élő gazdákkal kivívott magának egy olyan pozíciót, ami erősebb megjelenést tesz lehetővé számukra az európai színtéren. Szintén fontos és aktuális pont az ukrán mezőgazdasági import kérdése, amely nem teheti tönkre a magyar gazdatársadalmat, akármelyik termékről is legyen szó. Az Európai Unióban mi igyekszünk védeni a hazai gazdákat, hiszen az egységes belső piac a mezőgazdasági termékek esetében nem jelentheti a dömpingtermékek piacát, azt, hogy gazdák tömegei menjenek tönkre az olcsó, keletről beáramló áruk hatására – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette, kiemelt céljuk a magyar gazdatársadalom erősítése, a nemzeti élelmiszer-feldolgozó ipar további fejlesztése, annak érdekében, hogy a hazai mezőgazdaság magasabb minőségű termékekkel jelenjen meg itthon és a világpiacon.

A kedvezőtlen elnéptelenedési folyamatokról is szólt Navracsics Tibor, mint mondta, azokat meg kell állítani. Ebben alapvető szerepe van a vidékpolitikának, a területfejlesztésnek és a mezőgazdasági támogatások rendszerének.

Szijártó János

További cikkek

Könnyítést jelentő gépek, eszközök a Magyar falu program segítségével
Könnyítést jelentő gépek, eszközök a Magyar falu program segítségével
Szisztematikusan építkező faluként jellemezte Bodorfát Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki a Magyar falu programban nyert eszközök ünnepélyes átadásán vett részt pénteken.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.