HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 25.
//
Vilmos névnap

Sűrűbb menetrend és bővülő kedvezmények várják a hajózókat

2024. június 1. 9:27
Veol.hu
A kiemelkedő tavaszi forgalmat követően június 1-jén kezdetét veszi a balatoni hajózási előszezon, így hétvégenként már minden kikötőből elindulnak a hajójáratok, a kiemelt kikötők pedig hétköznap is várják utasaikat.

Badacsony, Balatonföldvár, Balatonfüred, Fonyód, Siófok, Tihany és a tihanyi rév kikötőiből naponta indulnak a menetrend szerinti járatok  Fotó: BAHARTMagyarország Kormányának több mint hatmilliárd forintos támogatásával megvalósult flottabővítésnek köszönhetően az előszezonban gyakrabban közlekedhetnek a hajók a partok között, emellett a kedvezmények is kibővülnek az első nyári hónaptól, tájékoztatott a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart).

Badacsony, Balatonföldvár, Balatonfüred, Fonyód, Siófok, Tihany és a tihanyi rév kikötőiből naponta indulnak a menetrend szerinti járatok, míg a további 10 Balaton-parti kikötőből pénteken, szombaton és vasárnap futnak ki a menetrendi hajók a június 1-jétől kezdődő előszezonban.

Fonyód és Badacsony között mindkét irányban napi 9-9 hajójárat indulását tervezi a Bahart, míg Siófok és az északi part települései között hétfőtől csütörtökig irányonként 7, pénteken és hétvégén pedig irányonként 9 járat áll az utasok rendelkezésére. A két part között járó átkelő hajókon − beleértve a péntekenként és hétvégente közlekedő Balatonboglár–Révfülöp járatot is − nagy kerékpáros kapacitású hajók teljesítenek szolgálatot. A Balaton környéki biciklis közlekedők száma az idei adatok alapján több mint kétszerese a tavalyinak, így a társaság a kikötőkbe kihelyezett extra kerékpártárolók telepítésével is segíti a kerékpáros kirándulókat.

A július 5-ig tartó előszezonban 8 kikötőben várják az utasokat egyórás sétahajózásra és a nagy népszerűségnek örvendő naplementenéző sétahajó programra. Balatonfüreden és Siófokon a sűrűbb menetrend mellett több nosztalgiahajó is indul, Balatonboglárról vagy Révfülöpről pedig menetrendi hajóval tehetnek sétahajó kört az utasok. A két település között közlekedő járat ugyanis egyből visszaindul a kiinduló hajóállomására.

Június 1-től több kedvezményt is bevezetnek a Bahartnál. A menetrendi hajókon jól bevált családi jegytípust a Bahart kiterjeszti a séta- és gyerekhajós programokra is, a gyermekek számától függetlenül kedvezményes, fix díjjal. A fogyatékkal élők a kompok mellett ezentúl már a személyhajókon is díjmentesen utazhatnak.

A kompjáratok június 20-ig a szántódi révből 7 és 21 óra között, a tihanyi révből pedig 7.15 és 21.15 között indulnak fél óránként vagy amennyiben a forgalom igényli, folyamatosan.