HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Békét szeretnének Európában, Magyarországon és Tapolcán is

A háború és béke kérdése, illetve Tapolca fejlődési pályára állítása szerepelt több más mellett a tapolcai Polgári Szalon csütörtöki összejövetelén, amelyen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Petri Bernadett, a Fidesz–KDNP 2024-es EP-képviselőjelöltje és Lasztovicza Máté, a Fidesz–KDNP tapolcai polgármesterjelöltje vett részt.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Petri Bernadett, a Fidesz–KDNP 2024-es EP-képviselőjelöltje és Lasztovicza Máté, a Fidesz–KDNP tapolcai polgármester-jelöltje vett részt a tapolcai Polgári Szalon csütörtöki összejövetelén  Fotó: Szijártó János/ NaplóA Tamási Áron Művelődési Központban Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntötte a résztvevőket, ezúttal a rendezvény házigazdájaként.

Mint mondta, a helyhatósági és az európai parlamenti választás látszólag két nagyon különböző választás, mégis összeköti őket a lakóhelyünkért és szeretteinkért érzett aggodalom, hiszen mindannyian biztonságos Európát s abban biztonságos közösségeket, városokat, falvakat szeretnénk. 

– Ehhez rátermett vezetők kellenek Brüsszelben és itt, Tapolcán is. Ezért június 9-én ne a kockázatos megoldásokat, a hangzatos szavakat válasszuk, hanem a tetteket, amelyek számunkra a biztonságot megteremtik. Azokat az embereket, akik érdekeinket a szívükön viselik és érvényesíteni tudják azokat, s ezért képesek harcolni is. Vonatkozik ez az európai parlamentre, ahol a Fidesz–KDNP jelöltjei jelentenek garanciát a nemzeti érdekek képviseletére, és vonatkozik ez Lasztovicza Mátéra is, aki képviselőjelölt-társaival együtt garancia arra, hogy itt, Tapolcán is a helyiek érdekeit figyelembe véve, de európai perspektívában gondolkodva az elkövetkező öt évben a várost növekedési pályára állítsa. Arra kérem a választópolgárokat, hogy június 9-én menjenek el szavazni, éljenek jogukkal, és azokra a képviselőjelöltekre szavazzanak, akik helytállnak értünk! – hangsúlyozta a miniszter.

– Az Európai Unió sokféle gonddal küzd – határvédelem, migráció, gazdasági lassulás, a versenyképesség csökkenése –, de mindennél fontosabb probléma a háború és béke kérdése – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter úgy vélte, hogy ezekkel mielőbb szembe kell nézni, de háború esetén értelmetlen róluk beszélni. 

– Csak a béke esetén van esélyünk a pozitív irányú változásra. Sajnos kimondhatjuk, hogy az Európai Unió vezetőinek többsége nem békepárti. Az elmúlt hónapok sajtónyilatkozataiból jól látható, hogy francia, német és más vezetők szinte már a háborúban érzik magukat. Azonban van esély júniusban arra, hogy az európai népek véleményt nyilvánítsanak. Természetesen a helyi választások is fontosak, hiszen a Covid által megtört gazdasági lendület ismételt felemelésére a kormány elképzelései, tervei adottak, s ehhez olyan partnereket keresünk, akik értik mindezt. Ezért kérem arra a tapocaiakat, hogy Lasztovicza Mátét és jelölttársait támogassák, mert itt ők a jelentik a garanciát a fejlődésre – mondta.

Petri Bernadett úgy fogalmazott, válaszúton áll Európa, hiszen a háború és béke kérdésében kell állást foglalni. – A fejlődés, a versenyképesség nem összeegyeztethető a háborúval. Ugyanazokat az elveket kell figyelembe venni helyi és európai szinten – tette hozzá.

– Békét szeretnénk Európában, Magyarországon és Tapolcán – mondta Lasztovicza Máté, a Fidesz–KDNP tapolcai polgármesterjelöltje. Azon szeretnénk dolgozni a jövőben, hogy Tapolca egy békés, nyugodt, élhető város legyen. Fejlesztési ötletekkel, terveinkkel szeretnénk ennek a csodálatos természeti környezetben lévő és jó adottságokkal rendelkező városnak megadni azt, amit megérdemel – emelte ki. 

Szijártó János

További cikkek

Könnyítést jelentő gépek, eszközök a Magyar falu program segítségével
Könnyítést jelentő gépek, eszközök a Magyar falu program segítségével
Szisztematikusan építkező faluként jellemezte Bodorfát Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki a Magyar falu programban nyert eszközök ünnepélyes átadásán vett részt pénteken.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.