HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 24.
//
Iván névnap

Száz éve alakult a bányász fúvószenekar

2024. június 2. 23:25
Veol.hu
Centenáriumi díszközgyűlését tartotta az Ajka-csingervölgyi Zeneegylet a Bányászati Múzeumban június 1-jén.

Fotó: Gyarmati LászlóFotó: Gyarmati László

Köszöntőjében Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter megfogalmazta, hogy a bányász fúvószenekar alapításának éve nemcsak azt jelzi, hogy a bányásztársadalom akkor jutott el az önszerveződésnek arra a szintjére, amikor a mindennapok megélhetésén túl az életkörülményei kellemesebbé tételével is tudott foglalkozni, hanem azt is, hogy az 1920-ban súlyos területi és népességveszteséget elszenvedett Magyarország akkor kezdett új erőre kapni.

A két világháború között, az 1920-as évektől a munkásmozgalomban és a kulturális életben is olyan politikai hovatartozás nélküli, erős újjászületési folyamat indult el, amelyet aztán a második világháború akasztott meg ismét. Jól mutatta azt, hogy a munkásságban volt olyan erő, amellyel meg tudták teremteni a kulturálódási és művelődési lehetőségeiket, olvasóköröket, kulturális egyesületeket dalárdákkal, zenekarokkal. Az ipar megteremtette a maga kultúráját, a kultúra fenntartotta az ipart. Ajkán a bányák bezárása után is a bányászkultúra részeként ápolják a hagyományokat, örökítik át az értékeket. Jó látni, hogy ilyen sok fiatal van a zenekarban. Az elmúlt években sorra zártak be a bányák, de az ahhoz kötődő kultúra tovább él. 

Schwartz Béla, Ajka polgármestere gratulált az évfordulóhoz, majd hozzátette, hogy Ajkát a bányászat tette naggyá, a ma már az országhatáron túl is ismert zenekar is az iparághoz kötődik. A polgármester elmondta, a hat karnagy közül négyet személyesen ismert, s a jelenlegi és régebbi tagok közül is sokan ismerősei. Ma már a zenekar nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, majd sok boldogságot és jó egészséget kívánt mindenkinek. 

Vajai Péter, az Ajka-csingervölgyi Zeneegylet elnöke elmondta, hogy száz év a történelemben nem nagy idő, de egy zenekar életében maga a történelem. A világ azóta sokszor változott meg körülöttünk, generációk követték egymást, de a zenekar fennmaradt, mert sokan gondolják ugyanazt, mint elődeink, hogy együtt zenélni nagy élmény, amit jó megosztani másokkal. Hálásak mindenkinek, aki az alapítás óta támogatta őket.

Rabi Ferenc, a Bányász Demokratikus Szövetség elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségi tagja a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete nevében nívódíjjal ismerte el a zenekar hagyományápoló és kulturális tevékenységét, valamint Szücs Krisztián jelenlegi karnagy munkásságát. 

A fúvószenekar régi tagjainak a tevékenységét Muzsikáért érdemrenddel ismerték el. 

Délután fúvóspiknikkel folytatódott a program, amelyen nyolc zenekar adott műsort.

Tisler Anna

További cikkek

Remek hangulatú zenés este Tapolcán
Remek hangulatú zenés este Tapolcán
Remek hangulatú zenés estére számított a közönség a Tapolcai Musical Színpad szombati gálaműsora kapcsán, s mint kiderült, senkinek nem kellett csalódnia. Az énekesek produkciói ezúttal is elnyerték a nagyérdemű figyelmét.
Apák napi élménysport
Apák napi élménysport
Apák napi élménysportprogramot tartott az ajkai Hétszínvirág óvoda az Ilona-malom kertjében, Fodor-Novák Gyöngyi óvodapedagógus ötlete alapján.
Vége a tanévnek, készülnek a bizonyítványok
Vége a tanévnek, készülnek a bizonyítványok
A gyerekek és szüleik már a nyári szünetben érezhetik magukat, bár a tanévzáró ünnepség és a bizonyítványok kiosztása még hátravan az iskolákban.
Visszatér a közönségkedvenc
Visszatér a közönségkedvenc
A labdarúgó NB II-ben szereplő FC Ajka csapata újabb két játékos érkezését jelentette be. A bakonyiak Major Gergőt szerezték meg, illetve a korábbi A védelem jobb oldalán bevethető Major Székesfehérváron és a Puskás Akadémiánál nevelkedett, majd ezt követően három évet az NB II-es Aqvital FC Csákvárnál szerepelt. A legutóbbi 2 szezonban a szintén NB II-es BFC Siófokot erősítette, ahol több, mint 50 alkalommal lépett pályára a másodosztályban – áll a bakonyiak közleményében. közönségkedvencet, Kovács Nikolaszt.
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Veszprém vármegye tűzoltóinak hírnevét az ajkai hivatásos tűzoltó-parancsnokság tehetséges alkotója, Leopold László címzetes tűzoltó főtörzsőrmester öregbítette, steampunk stílusú vasművészeti alkotásaival.