HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Száz éve alakult a bányász fúvószenekar

2024. június 2. 23:25
Veol.hu
Centenáriumi díszközgyűlését tartotta az Ajka-csingervölgyi Zeneegylet a Bányászati Múzeumban június 1-jén.

Fotó: Gyarmati LászlóFotó: Gyarmati László

Köszöntőjében Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter megfogalmazta, hogy a bányász fúvószenekar alapításának éve nemcsak azt jelzi, hogy a bányásztársadalom akkor jutott el az önszerveződésnek arra a szintjére, amikor a mindennapok megélhetésén túl az életkörülményei kellemesebbé tételével is tudott foglalkozni, hanem azt is, hogy az 1920-ban súlyos területi és népességveszteséget elszenvedett Magyarország akkor kezdett új erőre kapni.

A két világháború között, az 1920-as évektől a munkásmozgalomban és a kulturális életben is olyan politikai hovatartozás nélküli, erős újjászületési folyamat indult el, amelyet aztán a második világháború akasztott meg ismét. Jól mutatta azt, hogy a munkásságban volt olyan erő, amellyel meg tudták teremteni a kulturálódási és művelődési lehetőségeiket, olvasóköröket, kulturális egyesületeket dalárdákkal, zenekarokkal. Az ipar megteremtette a maga kultúráját, a kultúra fenntartotta az ipart. Ajkán a bányák bezárása után is a bányászkultúra részeként ápolják a hagyományokat, örökítik át az értékeket. Jó látni, hogy ilyen sok fiatal van a zenekarban. Az elmúlt években sorra zártak be a bányák, de az ahhoz kötődő kultúra tovább él. 

Schwartz Béla, Ajka polgármestere gratulált az évfordulóhoz, majd hozzátette, hogy Ajkát a bányászat tette naggyá, a ma már az országhatáron túl is ismert zenekar is az iparághoz kötődik. A polgármester elmondta, a hat karnagy közül négyet személyesen ismert, s a jelenlegi és régebbi tagok közül is sokan ismerősei. Ma már a zenekar nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, majd sok boldogságot és jó egészséget kívánt mindenkinek. 

Vajai Péter, az Ajka-csingervölgyi Zeneegylet elnöke elmondta, hogy száz év a történelemben nem nagy idő, de egy zenekar életében maga a történelem. A világ azóta sokszor változott meg körülöttünk, generációk követték egymást, de a zenekar fennmaradt, mert sokan gondolják ugyanazt, mint elődeink, hogy együtt zenélni nagy élmény, amit jó megosztani másokkal. Hálásak mindenkinek, aki az alapítás óta támogatta őket.

Rabi Ferenc, a Bányász Demokratikus Szövetség elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségi tagja a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete nevében nívódíjjal ismerte el a zenekar hagyományápoló és kulturális tevékenységét, valamint Szücs Krisztián jelenlegi karnagy munkásságát. 

A fúvószenekar régi tagjainak a tevékenységét Muzsikáért érdemrenddel ismerték el. 

Délután fúvóspiknikkel folytatódott a program, amelyen nyolc zenekar adott műsort.

Tisler Anna

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.