HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 24.
//
Iván névnap

Zsugorított emberi fej és kudarcot vallott Ajka Kristály

2024. június 4. 11:25
Veol.hu
A Műtárgyak éjszakáján az ajkai Városi Múzeum és Fotógalériában rendhagyó tárlatvezetésen mutatta be Katona Szandra az intézmény értékeit.

A zsugorított emberi fej különleges kincse az ajkai múzeumnak Fotó: Györkös JózsefA zsugorított emberi fej különleges kincse az ajkai múzeumnak Fotó: Györkös JózsefVarga Andrea, az ajkai múzeumi intézmények vezetője köszöntőjében elmondta, hogy az első ízben szervezett program célja felhívni a figyelmet és népszerűsíteni a város egyedi értékeit. 

Katona Szandra igazságügyi műtárgyszakértő felhívta az érdeklődők figyelmét a város azon köztéri szobraira is, amelyek mellett nap mint nap elmehetnek a gyalogosok. – A város történetébe beleásva magam nagyon sok érdekességre bukkantam. Ajkán szinte minden közterületen találunk egy szobrot, ne menjünk el mellettük. A várost és környezetét a szokásostól eltérő módon, száz évvel ezelőttre visszarepítő szemüvegen át kell néznünk ehhez. Az 1900-as évek elejére visszagondolva csodákat láthatunk. A múzeum Molnár Gábor-szobájában a Dél-Amerikát többször megjárt utazó életébe pillanthatunk be. De belegondoltunk-e, hogy a szegény családban élő gyermek miként jutott el oda? Egy budapesti szállodában dolgozva vette meg első fegyverét, és a Természettudományi Múzeum felhívására jelentkezve utazhatott olyan távolra rovarokat, kultikus tárgyakat gyűjteni. Meglepő módon élő állatokat, kígyót, cincért hozott haza, utóbbiból kettőt ajándékként édesanyjának, továbbiakat pedig Amerikába értékesített. A rovarokat ma is láthatjuk a Természettudományi Múzeumban. A kígyóbőr akkor természettudományi műkincs volt, abból kézműves táskát vagy más tárgyat készítettek – magyarázta az előadó, miközben bemutatott egzotikus alapanyagokból, például krokodilbőrből készült, akkoriban drágán értékesíthető táskát, tatuból készült, ma már antik retikült és az a kígyóbőrt is, amelyet az utazó egykor magával hozott. Érdekességként említette például, hogy Szász Endrével is barátságot kötve együtt utaztak, a Góbi sivatagba pedig már vakon jutott ki Molnár. Katona Szandra bemutatott egy vízilóagyarból készített apró szobrot és egy indián törzsnél beszerzett zsugorított emberi fejet is. A múzeum különleges talizmánként kezelt műtárgya készítése során a legyőzött törzsfőnök fejéből a csontokat kiszedve, a bőrt kifőzve tartósították a hajas fejbőrt.

Forró homokkal tömték ki, annak hatására zsugorodott össze. 

– Molnár Gábor fantasztikus életútja megismerhető, személyes tárgyai a múzeumban ma is láthatók. Mivel azok előélete biztosan tudható, az értékük a műtárgy-kereskedelemben hatványozott. Akárcsak Fekete István esetében, aki agronómusként került a városba a Nirnsee családhoz. Annak kastélya már nem áll, de az uradalom parkjából, a kastélykertből fennmaradt tiszafák és platánok még láthatók a bányászszobornál. A mai Csikólegelő a család majorságáról kapta a nevét, egykor a lovaik legeltek ott. Fekete nemcsak íróként, hanem agrár szakemberként is letette névjegyét és az agrárium alapjait Ajkán. Itt írta a Zselléreket és A koppányi aga testamentuma című regényét, illetve itt születtek a gyermekei. Az írónak a szigeten látható mellszobrát Borsos Miklós készítette, az állatfigurákat tanítványa. Borsosnak több helyen látható alkotása, például Budapesten a 0 kilométerkő, amelyet figyelemfelkeltésként, felkiáltójelként ábrázolt. A balatonfüredi kikötőben található női szobor, a Balatoni szél és a tihanyi Echo szobor szintén az ő alkotása. Legyünk büszkék rá, hogy Ajkán több szobrát találjuk, például a Delfines kutat, amelynek és a Balatoni szélnek kisplasztikája a múzeumban látható. 

– Az intézménynek 150 rézplakettet is ajándékozott. Nirnsee Pál feleségéről kapta a nevét Kab-hegy közelében Zsófiapuszta, a kastély 1769-ben vadászati célra épült, míg Pálmajor Nirnsee fiáról kapta a nevét. Az üveggyári kastélyt a vasútállomás irányában találjuk, de nem figyelünk fel rá. Pedig hosszúkás, klasszicista, gyönyörű ablakai még láthatók, ha a szép magas tetőt már csak elképzelni tudjuk is csak. A lépcsőháza még eredeti, bízom benne, hogy hamarosan újra egy szép épület lesz belőle. Rátonyi József kevésbé ismert szobrász volt, alkotása  az egyik körforgalomban látható, felesége szép állatszobrai a múzeumban állnak – sorolta a látnivalókat Katona Szandra. 

A jelenlevőket jó tanácsokkal is ellátta, például, hogy ha műtárgyat gyűjtenek, az egyediséget helyezzék előtérbe, a kis szériában készült dolgokra fókuszáljanak. Például az egykori üveggyárban készült szobrokra. – Az Ajka Kristály-vázák, -készletek nem feltétlenül képviselnek nagy értéket. A kristály és maga a gyár is azért kerülhetett talán méltatlan útra, mert az üvegbe nehéz jelzést elhelyezni, nem védték le a márkát. Használati tárgyakra specializálódott a gyár annak idején, nem ismerte fel, hogy ha megbíz egy művészt, talál egy különleges formavilágot, egyedi, kis szériás termékpalettát gyárt, azzal sokkal jobban emeli a gyár ázsióját, mint ha elkezdi a tucattárgyak gyártását. Amellett nem szabad a kereskedelembe engedni azon tárgyakat, amelyek a minőség-ellenőrzésen nem mennek át. Ma csak azok az ajkai üvegtárgyak értékesek, amelyek igazán különlegesek és amelyekből nagyon kevés van. Néhány ilyen látható a múzeumban is – mondta az előadó. A Delfines kút kisplasztikája ugyancsak a múzeumban található  Fotó: Györkös JózsefA Delfines kút kisplasztikája ugyancsak a múzeumban található Fotó: Györkös József

Leszögezte, hogy bár Ajka ipari város, de sok ott például az ipari műemlék, és lehetne a loftra is építeni. Szuper múzeumok alakíthatók ki ezen épületekből, és a lakberendezés újabb szegmense is a loft, amint az iparhoz köthető tárgyak sora szintén. Azokat ma átalakítva, dekorációs céllal használja a műkereskedelem. Katona Szandra kifejezte bizalmát, hogy Ajkát hamarosan élő múzeumként is köszönthetjük hamarosan. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Remek hangulatú zenés este Tapolcán
Remek hangulatú zenés este Tapolcán
Remek hangulatú zenés estére számított a közönség a Tapolcai Musical Színpad szombati gálaműsora kapcsán, s mint kiderült, senkinek nem kellett csalódnia. Az énekesek produkciói ezúttal is elnyerték a nagyérdemű figyelmét.
Apák napi élménysport
Apák napi élménysport
Apák napi élménysportprogramot tartott az ajkai Hétszínvirág óvoda az Ilona-malom kertjében, Fodor-Novák Gyöngyi óvodapedagógus ötlete alapján.
Vége a tanévnek, készülnek a bizonyítványok
Vége a tanévnek, készülnek a bizonyítványok
A gyerekek és szüleik már a nyári szünetben érezhetik magukat, bár a tanévzáró ünnepség és a bizonyítványok kiosztása még hátravan az iskolákban.
Visszatér a közönségkedvenc
Visszatér a közönségkedvenc
A labdarúgó NB II-ben szereplő FC Ajka csapata újabb két játékos érkezését jelentette be. A bakonyiak Major Gergőt szerezték meg, illetve a korábbi A védelem jobb oldalán bevethető Major Székesfehérváron és a Puskás Akadémiánál nevelkedett, majd ezt követően három évet az NB II-es Aqvital FC Csákvárnál szerepelt. A legutóbbi 2 szezonban a szintén NB II-es BFC Siófokot erősítette, ahol több, mint 50 alkalommal lépett pályára a másodosztályban – áll a bakonyiak közleményében. közönségkedvencet, Kovács Nikolaszt.
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Veszprém vármegye tűzoltóinak hírnevét az ajkai hivatásos tűzoltó-parancsnokság tehetséges alkotója, Leopold László címzetes tűzoltó főtörzsőrmester öregbítette, steampunk stílusú vasművészeti alkotásaival.