HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 24.
//
Iván névnap

Európa kulturális és innovációs központja lett a térség

2024. június 4. 11:31
Veol.hu
A tavalyi év Veszprém és a térség egyik legjelentősebb időszaka volt, a Bakony–Balaton-régió Európa kulturális és innovációs központjává nőtte ki magát.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sikerei és eredményei az összefogás, az együttműködés erejét mutatták meg. Ezáltal a Bakony–Balaton-régió Európa kulturális és innovációs központjává nőtte ki magát.Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint a balatoni térségnek olyan adottságai vannak, amelyekkel prémium kategóriás térséggé nőheti ki magát Fotó: Szijártó János/Napló

Erről beszélt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter azon a minapi sümegi workshopon, amelyen a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program tapasztalatait, eredményeit és a régiós együttműködés jövőjét elemezték a programban részt vevő szakemberek.

A miniszter úgy fogalmazott, ha nem egymás ellen versengenek a térségek települései, hanem összefognak a fejlődés, a közös célok érdekében, akkor az az egész régiót előreviszi. – A balatoni régiónak olyan adottságai vannak, amelyekkel prémium kategóriás térséggé nőheti ki magát a tudatos fejlesztésnek köszönhetően. Ehhez természetesen kell egy tudományos bázis, amely feltérképezi a térséget és kialakítja annak identitását – mondta Navracsics Tibor a workshopon részt vevő polgármesterek, kulturális intézmények vezetői, munkatársai, projektvezetők, projektmenedzserek számára tartott tájékoztatójában.

A sümegi inkubátorházban tartott egész napos program jó lehetőséget biztosított arra, hogy a szakemberek kötetlen beszélgetés formájában megismerjék egymás tapasztalatait, és közös gondolkodást indítsanak el az egyes programok, folyamatok megvalósításáról. A a Táj-Kapocs Alapítvány által szervezett workshopon Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója is részt vett, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezetőivel, a régiós projektek megvalósításában közreműködő munkatársaival, illetve a Pannon Egyetemnek a VEB 2023 értékelésében, kutatásában közreműködő szakembereivel, kutatóival együtt. A házigazdák képviseletében Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriumának elnöke az együttműködési lehetőségekről tartott előadást.

Szijártó János