HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 24.
//
Iván névnap

Ismét indulnak a látóutak

2024. június 5. 22:44
Veol.hu
Ismét indulnak a látóutak, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét.

A Nemzeti Művelődési Intézet folytatja a korábban már sikerrel lebonyolított Közösségépítő Kultúránk (KÉK) programsorozatát, és az eddigi megszokott szakmai utak mellett új típusú kínálatot is biztosít. A sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ mint Látópont, egyik állomása a látóútnak.A látóút célja, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét. A kép a szakemberek legutóbbi közösségépítő találkozóján készült Fotó: szervezők

Erről Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatója tájékoztatta lapunkat. Mint megtudtuk, Kék látóút program címen szakmai tapasztalatcserét, gyakorlati tudásátadást kínálnak látópontokra, elsősorban közművelődési szakemberek, településvezetők, felsőoktatásban részt vevő hallgatók, civil szervezetek képviselői részére. A látópontok olyan települések, közösségi színterek, közművelődési intézmények, civil szervezetek, ahol bemutatható, megérthető és eltanulható valamely közösségi jó gyakorlat. Ahol tapasztalataikat szívesen megosztják az érdeklődőkkel, inspirálva, motiválva őket. Eddig 101 település, szervezet nyerte el pályázat útján ezt a rangos címet a Kárpát-medencében, közülük 42 szervezet vállalta, hogy részt vesz az idei programban, és látóutakon fogadja az érdeklődőket. Magát a hálózatot a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület hozta létre.
A most induló program megvalósítási ideje 2024. június 1-jétől november 30-ig tart. A látóutak kétnaposak, és lehetőséget adnak alkalmanként két település közösségi munkájának megismerésére, valamint esti beszélgetésre, kapcsolatépítésre.  
A fő cél, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét, megtapasztalják a települések közösségmegtartó erejét, helyi értékeit, jó gyakorlatait, melyek mintaként szolgálnak és adaptálhatóak mások számára is.

Szijártó János