HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Megnyílt az ajkai közösségi csillagda az Asztrokertben

2024. június 17. 7:13
Veol.hu
Nagy érdeklődés mellett adta át a Bakonyi Csillagászati Egyesület a Claudia Inter Stellas közösségi csillagdát június 15-én, szombaton Ajkán, a Csékút nevű városrészben lévő Asztrokertben.

A távcsövet az érdeklődők is kipróbálhatták, háttérben a csillagda  Fotó: Gyarmati LászlóAz eseményre érkeztek érdeklődők a város minden részéről és vidékről is. A csillagdában kapott helyet az ország legnagyobb Yolo-típusú tükrös távcsöve, valamint egy Newton is. Az egyesületnek naptávcsöve is van, amellyel kiválóan lehet szemlélni a napkitöréseket. A megnyitót követően mindenki megtekinthette azok segítségével az égitesteket.

Köszöntőjében Ivanics Ferenc elnök az ötlet megszületéséről elmondta, hogy már 2018-ban, amikor úrkúti csillagászati klubból ajkai székhelyű egyesületté váltak, célul tűzték ki, hogy olyan bemutatóhelyet építenek, amelyet a csillagászat iránt érdeklődők szabadon látogathatnak. Az egyikük Ivanics-Rieger Klaudia volt, aki tanárként különösen fontosnak tartotta, hogy legyen egy hely, ahol anyagi helyzetre való tekintet nélkül minden érdeklődőnek lehetősége nyílik gyarapítani a tudását. A csékúti telek megvásárlása mellett a terület alacsony fényszennyezettsége és könnyű megközelíthetősége miatt döntöttek. Az építkezés, területrendezés társadalmi munkában zajlott. Klaudia az építkezést már nem érhette meg, tavaly januárban elhunyt. 

Az átadás egy fontos állomás az egyesület életében, a munka azonban folytatódik tovább. A főépülethez szeretnének hozzáépíteni egy kisebb előadótermet, hogy egész évben tudják fogadni az érdeklődőket, valamint táborokat is kívánnak tartani, annak feltételeit is meg kívánják teremteni.

A következő klubfoglalkozás július 5-én, pénteken 20 órakor kezdődik az Asztrokertben.

Tisler Anna 

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.