HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Buddha-szobrok őrzik a jurtát Tapolcán

2024. június 19. 8:33
Veol.hu
A Tapolca-diszeli Boldogasszony Jurta előtt két Buddha-szobrot avattak a napokban.

Két buddha szobor őrzi mostantól a Tapolca-diszeli jurtát. Az alkotásokat Jigmet láma áldotta meg  Fotó: Tóth B. ZsuzsaA szobrokat Szakonyi Sándor faszobrász készítette felesége segítségével, az alkotásokat Kóczián Tibor ajándékozta a jurtának. A közel két méter magas alkotásokat a zalaszántói sztúpától érkezett Konchok Jigmet láma szentelte fel buddhista szertartás keretében. A láma elmondta, hogy a tibeti naptár szerinti gyógyító Buddha napját ünnepeljük ma itt, amely egy gyógyító hely. – A buddhizmusban a legfontosabb a szeretet, az együttérzés. De az élet minden területén figyelnünk kell erre az energiára nekünk, embereknek. Érző lények vagyunk, ezt bizonyítja az is, hogy amikor kórházakat látogatunk, érezzük, hogy az orvosok mellett szükség van ránk is. Rendkívüli, lélekből jövő motivációt, ösztönzést kap az ember az orvos általi gyógyításból, de a szeretet energiája erősíti azt – mondta a láma, aki közel húsz éve él Zalaszántón, ahonnan csak néha utazik haza a Himalájába. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Elkezdődött a tapolcai Pisztráng- és borfesztivál
Elkezdődött a tapolcai Pisztráng- és borfesztivál
Lassan már kamaszkorba lép a pisztrángfesztivál, a nevezetességekben és hírességekben amúgy sem szűkölködő Tapolca bő tíz év alatt egy újabb olyan attrakciót épített fel és tett hagyománnyá, amely országszerte ismertté tette a város – hangsúlyozta a tizenkettedik Pisztráng- és borfesztivál programsorozatának megnyitóján Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.
A reformkortól az űrig – színes programok a Balatonnál
A reformkortól az űrig – színes programok a Balatonnál
Az utolsó szeptemberi hétvégén a múltba csöppenhetünk, az űrbe utazhatunk, hódolhatunk gasztronómiai örömöknek és élvezhetünk zenei programokat is.
Leporolták Máté Péter slágereit
Leporolták Máté Péter slágereit
Ajkán zsúfolásig telt a Nagy László Művelődési Központ kiállítóterme a Jubilate Nőikar Zenés esték keretében rendezett hangversenyére.
A tapolcai pisztráng- és borfesztivál sikerének titka: csodás környezet, hal és bor
A tapolcai pisztráng- és borfesztivál sikerének titka: csodás környezet, hal és bor
A tizenkettedik Pisztráng és borfesztivál eseményét rendezik Tapolcán a hétvégén. A minden évben több ezer vendéget vonzó rendezvény sikerének titkáról kérdeztük a szervezőket.
Szerencsekő a parkolóban
Szerencsekő a parkolóban
A komlói Till Lajosné azért utazott vasárnap Komlóról Tapolcára, hogy két, általa kidekorált követ elhelyezzen a Rózi kávézó parkolójában.