HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Molnár Gábor nyomában

2024. június 25. 7:28
Veol.hu
Fejlámpás tárlatvezetés, előadás a gőzgépekről és a brazil kultúrával, a xavante törzs életével ismerkedés várta az érdeklődőket Ajkán a Múzeumok éjszakáján.

A Bányászati Múzeumban két érdekes előadást tartották a szakemberek. A romániai Valiora településen vett részt negyedik éve a dinoszaurusz-maradványok felkutatásában Gulyás Péter földtani kutató. Az idén május 10 és 19 között  egy kutatócsoport tagjaként járt Kadics Ottokár nyomában. Gulyás Péter a fotókkal illusztrált előadásában szólt arról, hogy nehéz terepen végzik a kutatók, akik között biológus és térképész is van, a munkát, a felkutatásra váró maradványok egy része meredek hegyoldalban van, máshol pedig folyton sáros a terület. A felllelt csontok állaga is változó, az ép darabok mellett találnak olyanokat, amelyek hamar elporladnak. A kutató kérdésre válaszolva elmondta, hogy a csontokból lehet következtetni az állat nagyságára és életmódjára.

Hegedűs Gergő bemutatott néhány kígyót, amiket a bátrak meg is simogathattak Fotó: Gyarmati LászlóA másik előadó, Szunyogh Gábor okleveles bányagépész, a műszaki tudományok kandidátusa a Kuktafazéktól az Ármin akna gőzgépéiig című előadásában a gőz ipari felhasználásának kialakulásáról, a technika fejlődéséről szólt. Este Horváth Károly bányagépészmérnök fejlámpás tárlatvezetést tartott. Aki megéhezett, bányászszendvicset készíthetett. 

A Városi Múzeumban az amazonasi indiánok nyomában eredve ismerhették meg Molnár Gábor író munkásságát, aki Brazíliában expedíción vett részt, onnan egzotikus állatokat küldött haza, majd élményeit könyvben írta meg. A folyosón a kiállítás anyagából a xavante törzs életével ismerkedtek meg a látogatók, a teremben film segítségével pillanthattak be szokásaikba, mindennapjaikba.

Hegedűs Gergő kisállattenyésztő előadásában a kígyókról, pókokról, siklókról beszélt, majd bemutatott néhány kígyót, amelyet a bátrak meg is simogathattak. Sokan élték a lehetőséggel, főként a gyerekek közül. A totó kitöltésére vállalkozóknak végig kellett járniuk az egész múzeumot a helyes válaszokért. A múzeum előtti téren 16 illatot kellett felismerni, volt álomfogó-készítés, amelynek nagy jelentősége volt a brazil lakosság életében. A gyerekeket kézműves-foglalkozás várta, a Kriptonic-teraszon brazil zene szólt.

Tisler Anna

További cikkek

Elkezdődött a tapolcai Pisztráng- és borfesztivál
Elkezdődött a tapolcai Pisztráng- és borfesztivál
Lassan már kamaszkorba lép a pisztrángfesztivál, a nevezetességekben és hírességekben amúgy sem szűkölködő Tapolca bő tíz év alatt egy újabb olyan attrakciót épített fel és tett hagyománnyá, amely országszerte ismertté tette a város – hangsúlyozta a tizenkettedik Pisztráng- és borfesztivál programsorozatának megnyitóján Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.
A reformkortól az űrig – színes programok a Balatonnál
A reformkortól az űrig – színes programok a Balatonnál
Az utolsó szeptemberi hétvégén a múltba csöppenhetünk, az űrbe utazhatunk, hódolhatunk gasztronómiai örömöknek és élvezhetünk zenei programokat is.
Leporolták Máté Péter slágereit
Leporolták Máté Péter slágereit
Ajkán zsúfolásig telt a Nagy László Művelődési Központ kiállítóterme a Jubilate Nőikar Zenés esték keretében rendezett hangversenyére.
A tapolcai pisztráng- és borfesztivál sikerének titka: csodás környezet, hal és bor
A tapolcai pisztráng- és borfesztivál sikerének titka: csodás környezet, hal és bor
A tizenkettedik Pisztráng és borfesztivál eseményét rendezik Tapolcán a hétvégén. A minden évben több ezer vendéget vonzó rendezvény sikerének titkáról kérdeztük a szervezőket.
Női nagymesterként tért haza Gaál Zsóka a sakkolimpiáról
Női nagymesterként tért haza Gaál Zsóka a sakkolimpiáról
Befejeződött a 45. Sakkolimpia, amelynek Budapest, a BOK csarnok adott otthont. A nagyszabású eseményen világsztárok hada ült asztalhoz, Magyarország hat csapattal képviseltette magát, a női A válogatottat az ajkai Gaál Zsóka vezette.