HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 11.
//
Ferenc névnap

Hosszútávú futóversenyt rendeztek Tapolcán

2022. március 8. 21:48
Március első vasárnapján felébredt téli álmából a honi ultrafutó-társadalom. A nagyobb szünetet követően újra hosszútávú futóversenyt rendeztek Magyarországon, először Tapolcán, méghozzá nem is akármilyent.

Az I. Tapolca Ultramaraton – amelynek keretében több betétfutamot is indítottak – minden szempontból izgalmasnak ígérkezett, egyrészt először rendeztek a város körpályáján hatórás országos bajnokságot, másrészt rajthoz állt az ország több neves ultrafutója is, és a Tapolcai Trappolók SE új sportegyesületként először szervezett OB futamot.

Földesi Józseftől, a Tapolcai Trappolók SE elnökétől, még a verseny előtt megtudtuk, hogy a nőknél elindul az egyik legnagyobb magyar ultrafutó-legenda, Lubics Szilvia, míg a férfiak mezőnyében pedig ott lesz a különböző ultratávokon többszörös országos bajnok Beda Szabolcs, a tavaly négy nagy hazai ultramaratonin is első helyen célba érő Erős Tibor, a 2021-es hatórás OB ezüstérmese, Rebbenszki Gábor, továbbá a honi ultrafutás két megkerülhetetlen alakja, Szőnyi Ferenc és Bogár János. Az aszfaltborítású, 3135 méter hosszú, műutat és kerékpárutat is magában foglaló zárt körpályát Földesi József versenyigazgató tervei alapján Pignitzky Péter, a versenybíróság elnöke mérte fel és hitelesítette.

Forrás: tapolcaimedia.huForrás: tapolcaimedia.hu

,,A rajt a Városi Sporttelepről indult, majd a futók a Dobó István lakótelep felé vették az irányt, ahol visszafordultunk a sporttelep felé, tulajdonképpen egy „P” betűt rajzolt ki a pálya. Szerettük volna a város gyönyörű központja felé terelni a nyomvonalat, de végül úgy döntöttünk, nem zavarjuk a lakosságot. Ennek ellenére sokan gondolták úgy, hogy szurkolnak a futóknak, a tapolcai autósok nagyon toleránsak voltak. Régi álmunk vált valóra, hogy megszervezhettünk egy neves hazai futóversenyt. Úgy vélem, az országos bajnokság után már nemcsak futóként, hanem remek szervezőként is elismernek bennünket, és ezáltal jobban megismerik egyesületünket. A hatórás országos bajnokságon kívül különböző betétfutamokat – hatórás, 52, 42, 21, 12 és 6 kilométeres nyílt versenyt – is rendeztek, amelyeken összesen 180 induló vett részt. A szeles, hűvös időjárás mind a futókat, mind a szervezőket igencsak próbára tette, ennek ellenére nagyon szép egyéni eredmények születtek. A Tapolcai Trappolók közül Nagy Hajnalka és Vajainé Szabó Beatrix OB pontszerző helyre futottak, míg Czili György megnyerte a 6 km-es távot. A 6 órás futamon Erős Tibor bizonyult a legjobbnak, megnyerte az országos bajnokságot, legyőzve legnagyobb riválisát, Beda Szabolcsot."

A harmadik helyet Belej-Fekete Bálint szerezte meg, mindhárman 80 km felett teljesítettek. A hölgyeknél: 1. Dr. Garai Ágnes Szonja, 2. Tigyiné Görög Veronika, 3. Dr. Lubics Szilvia lett a sorrend. 

hirhid.hu