HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 7.
//
Appolónia névnap

Kilencmilliárdból újulhatna meg Sümeg belvárosa

2024. július 4. 19:03
Veol.hu
A megkezdett munka folytatását, a város további fejlesztését, a helyi közösség építését és a turizmus, azon belül is a vallási turizmus erősítését tartja kiemelten fontos feladatnak az elkövetkező években Végh László polgármester, aki immár tíz éve tölti be pozícióját Sümegen, és a júniusi önkormányzati választások eredményeként ősztől kezdi meg harmadik ciklusát.

Sümeg vára jelentős idegenforgalmat generál, így a belváros fejlesztése turisztikai szempontból is fontos Fotó: önkormányzat– Az elmúlt tíz évben rengeteg fejlesztés valósult meg Sümegen, amelyre korábban nem volt példa. Van mire alapoznunk, így az előttünk álló időszakban a már megnyert pályázatok lebonyolítása, befejezése élvez prioritást. Ilyen többek között az illegális hulladéklerakó felszámolása, ami lassan befejeződik, de az északkeleti városrészben esedékes csapadékvíz-elvezetés is belátható időn belül megoldódik. Ráadásul a területhez tartozó utak aszfaltozása jó eséllyel megtörténhet pályázati forrásból. Ami az óvodai parkoló kialakítását illeti, ott már megtörtént a közbeszerzés kiírása, de van még nyertes pályázatunk az ipari parkban történő útfelújításra, járdaépítésre és közvilágítás-fejlesztésre. Ezek mind folyamatban lévő projektek, amelyek már biztosan elkészülnek. A belváros vonatkozásban vannak elképzeléseink, helyi vállalkozókkal, köztük Papp Imrével közösen dolgoztunk ki egy összességében kilencmilliárd forintos fejlesztési csomagot. Ehhez a konkrét projekttervhez keressük a forrásokat, és most úgy tűnik, jók az esélyek, hogy ha nem is egy részben, de több ütemben megvalósulhat a beruházás a következő önkormányzati ciklusban – mondta Végh László.

A polgármester hozzátette, hogy a lakosság többségét nemcsak a települési beruházások érdeklik, így a közösségi élet fejlesztésére nagyobb hangsúlyt szükséges helyezni. – Ez nyilván komoly feladatot ró a Kisfaludy Sándor Művelődési Központra, akár a régebbi rendezvények megtartása és újak megszervezése kapcsán. De nem kell feltétlenül nagy volumenű programokra gondolni, hanem olyanokra, amelyek egy-egy utca, lakóközösség, vagy hasonló érdeklődésű csoport számára biztosítanak szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget. Szerencsére számos civil szervezetünk, egyesületünk van, akiket be lehet vonni ebbe a munkába. Ezzel együtt egy nívós zenei fesztivált is szeretnék itt Sümegen meghonosítani a régi, bejáratott rendezvényeink, mint például a Gesztenyevirág fesztivál vagy a Jakab-napok megtartása mellett – hangsúlyozta a polgármester.

A vallási turizmussal összefüggésben úgy fogalmazott Végh László, hogy az továbbra is fontos Sümeg életében, ám itt is lehetne előbbre lépni, szélesebb körű helyi összefogással, a ferences kolostor város életébe történő markánsabb bevonásával. Mint mondta, ebben partner Tömördi Viktor történész, ferences atya és az önkormányzat, a lakosságtól pedig várják az ezzel kapcsolatos ötleteket, javaslatokat. 

Szijártó János

További cikkek

Maulbertsch éve az idei
Maulbertsch éve az idei
Háromszáz évvel ezelőtt született Franz Anton Maulbertsch, híres osztrák festő, akinek falfestményei és freskói hazánkban számos helyen, köztük Sümegen a plébániatemplomban is megtalálhatók.
Gyerekjáték az egész!
Gyerekjáték az egész!
Sümeg város kulturális életének egyik meghatározó szerepét tölti be a tánc. A Balance Táncegyüttesgazdag gálája azt sugallta, hogy gyerekjáték az egész.
A Kúria elutasította a beadványt
A Kúria elutasította a beadványt
Jogerőre emelkedett a június 9-én tartott önkormányzati választás eredménye Sümegen, miután a választás törvényességét megkérdőjelező beadványt előbb a Veszprém Vármegyei Területi Választási Bizottság, majd a Kúria is elutasította. Így immár a Kúria határozata alapján is az előző ciklusban is polgármesterként tevékenykedő Végh László marad Sümeg polgármestere.
Semmelweis Ignác példája
Semmelweis Ignác példája
A mai egészségügyi dolgozók számára is példa Semmelweis Ignác alázatossága, figyelmessége. Nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok oktatására. Ma is fontos az innováció, a folyamatos megújulás, a tanulás. Erre a kórház dolgozói közül mindenki nyitott. A hivatás gyakorlásának tétje az ember, az emberélet, a gyógyítás – fogalmazta meg köszöntőjében a Magyar Imre Kórház Semmelweis-napi ünnepségén Királyné Gősi Erika főigazgató. A június 27-én tartott ünnepségen részt vett Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke, Dorner László, Ajka alpolgármestere.
Sümegen találtak egy bankkártyát, nagyon rosszul döntött a két fiatal
Sümegen találtak egy bankkártyát, nagyon rosszul döntött a két fiatal
A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai rövid idő alatt elfogtak két fiatalkorút.