HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. október 5.
//
Aurél névnap

Csipkés találkozót rendeztek a hétvégén

2024. július 7. 8:57
Veol.hu
A csipke készítésének népszerűsítése, valamint a tudatos amatőr néprajzi gyűjtőmunka és a feledésbe merült kézműves mesterségek iránti érdeklődés vezérelte a hétvégi Csipkés találkozó nevű rendezvényt Nemeshanyban.

A rendezvényt pénteken meglátogató Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott beszédében, hogy a különböző tájegységek csipkéi azontúl, hogy csodálatos látványt nyújtanak, mindegyik bemutat egy-egy helyi közösséget is. – Tudjuk, hogy olyan erős az ország, amennyire a helyi közösségek erősek. Minden olyan esemény, tevékenység, ami közelebb hoz embereket egymáshoz, egyben a jövőt is jelenti. Örömmel látom, hogy meglehetősen sok tájegység képviselteti itt magát, akik büszkék hagyományaikra, ahogyan Nemeshany is méltán lehet büszke csipkéjére – hangsúlyozta a miniszter.  Nemeshany nem véletlenül híres a csipkéjéről, erről a szombaton Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is meggyőződhetett Fotó: Szijártó János/Napló

Vesztróczi Attila polgármester azt hangsúlyozta köszöntőjében, hogy bár az átutazó számára Nemeshany csak egy átlagos falunak tűnhet, pedig kevés olyan település van, amelynek olyan hagyományai vannak, mint nekik. Elmondta, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg 2017-ben először a Csipkés találkozót a feledésbe merült kézművesmesterségek iránti érdeklődés felkeltése érdekében. A találkozó sikere garantálta a folytatást, így a polgármester már a következő, 2026-ban megrendezendő találkozóra is meghívta a jelenlévőket.Vesztróczi Attila polgármester (balra) azt hangsúlyozta beszédében, hogy kevés olyan település van, amelynek olyan hagyományai vannak, mint Nemeshanynak Fotó: Szijártó János / Napló

A Nemeshanyért Egyesület és a helyi Hagyományőrző Csipkebarátok Csoportja által szervezett program már pénteken délben elkezdődött a kultúrházban, ahol több témához kapcsolódó előadást hallhattak az érdeklődők. A program szombaton Sümegen a Kisfaludy Sándor Emlékházban folytatódott a Csipkeműhelyek a Dunántúlon a XX. században című tárlat megnyitásával, majd a Csipkés találkozó résztvevői Veszprémbe utaztak, ahol megtekintették a Dubniczay-palotában nyílt csipkekiállítást. A Csipkés találkozón számos tájegység képviseltette magát Fotó: Szijártó János / Napló

Szijártó János

További cikkek

Mit ettek a régi magyar írók?
Mit ettek a régi magyar írók?
Nyáry Krisztián író vallja, hogy gasztroíróként ő nem főzni tud jól, hanem enni. Erről is beszélt a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban tartott író-olvasó találkozón, ahol Így ettek ők című kötetét mutatta be beszélgetőtársával, Kovács Rita íróval a minap.
Félszáz vulkán őrzi a Balatont: erről mesélnek az ikonikus Tanúhegyek
Félszáz vulkán őrzi a Balatont: erről mesélnek az ikonikus Tanúhegyek
A tapolcai Ózsinagógában megkezdődött az őszi programsorozat. Az első előadáson Szászi József beszélt arról, hogy miről tanúskodnak a Balaton-felvidék tanúhegyei.
Szeniorok lejtettek örömtáncot
Szeniorok lejtettek örömtáncot
Második alkalommal szervezte meg Ajkán a No(é)micsoda Élménytánc Egyesület a szenior örömtánc-találkozót, amelyen több mint 200 szépkorú táncolt együtt az Agórán szeptember 28-án.
Több ezren pisztrángoztak
Több ezren pisztrángoztak
A tapolcai Malom-tó partja és környéke szombaton zsúfolásig telt a 12. Pisztráng- és borfesztiválra látogatókkal.
Elkezdődött a tapolcai Pisztráng- és borfesztivál
Elkezdődött a tapolcai Pisztráng- és borfesztivál
Lassan már kamaszkorba lép a pisztrángfesztivál, a nevezetességekben és hírességekben amúgy sem szűkölködő Tapolca bő tíz év alatt egy újabb olyan attrakciót épített fel és tett hagyománnyá, amely országszerte ismertté tette a város – hangsúlyozta a tizenkettedik Pisztráng- és borfesztivál programsorozatának megnyitóján Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.