HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen

2024. július 9. 8:15
Veol.hu
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata Sümegen rendezte meg az első személykövető polgárőr szolgálati kutyás oktatást és képzést a hétvégén.

Sümegen már hagyománya van a polgárőröknél a kutyák képzésének. 2017-ben Magyarországon első ízben Sümegen vizsgáztattak kilenc járőrkutyát.

Magyarországon elsőként képeztek személykereső- és követő polgárőr szolgálati kutyákat Sümegen a hétvégén. A résztvevő polgárőrök a sümegi Pannon parkban zárták a programot vasárnap Fotó: Szijártó János / NaplóErről Molnár Zoltán, az OPSZ Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozat elnöke tájékoztatta munkatársunkat a háromnapos oktatás, képzés végén a Pannon parkban. Mint elmondta, akkor kilenc négylábú tett vizsgát, a mostani alkalommal pedig szintén Magyarországon elsőként személykereső és -követő kutyákat képeztek. – Ez az első lépés volt ahhoz, hogy a polgárőrség is rendelkezzen ilyen ebekkel. Az ötlet szakmai helyettesemtől, Frigyer Lászlótól származik, a helyszínt pedig nagy örömünkre immár sokadszorra a sümegi önkormányzat biztosította, s magát a programot is támogatta. A három nap során alapképzés történt, ami után teljesítménybírálaton estek át a polgárőrök és kutyáik, hogy a megszerzett tudást a gyakorlatban is alkalmazhassák – hangsúlyozta Molnár Zoltán.

Végh László polgármester úgy fogalmazott, hogy a polgárőrök nagyon fontos szerepet töltenek be a város életében, az meg egy külön szerencse, hogy a sümegi származású Molnár Zoltán nem feledkezett meg róluk, hiszen neki köszönhetően lassan Sümeg lesz a kutyás polgárőrképzés fővárosa.
Végh László hozzátette, több lelkes sümegi kutyabaráttal – köztük Nagy Miklóssal – a közelmúltban indították el a városban a Mancs-programot. 

– Ez persze nem kapcsolódik közvetlenül a polgárőrséghez, de a kutyás társadalmat nagyon is érinti Sümegen. A kedvtelési célú kutyatartás reneszánszát éli, és egész iparágak épülnek rá. Nagy öröm látni, hogy egyre többen sétáltatják házi kedvenceiket, s ehhez kapcsolódva itt a Pannon parkban megújítjuk az egyébként közkedvelt kutyafuttatót – mondta a polgármester.
A háromnapos programot vasárnap délután illegális szemétlerakók felderítésére irányuló akcióval zárták a résztvevők Sümeg külterületein.

Szijártó János

További cikkek

Mozgalmas szeptemberre számíthatnak Sümegen
Mozgalmas szeptemberre számíthatnak Sümegen
A változatos augusztusi rendezvények után a szeptember is mozgalmas lesz Sümegen a kultúra területén. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ az ősszel is gondoskodik jó programokról.
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
74. alkalommal rendeztek bányásznapot Ajka-Padragkúton, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is köszöntötte az ünnepelteket.
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át augusztus huszadika alkalmából Péni Béla Budapesten. A Járdányi Pál Zeneiskola idén nyugdíjba vonult igazgatójának, egyben a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar leköszönő karnagyának Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át az állami kitüntetést.
Civil piknik a palotakertben
Civil piknik a palotakertben
Huszonnégy sümegi civil szervezet munkáját, céljait és közösségét ismerhették meg az érdeklődők szombaton. A közösségi kapcsolatok erősítését célzó első Civil piknik színes műsorkínálattal várt mindenkit a palotakertben.
Navracsics Tibor: a szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakásépítési támogatás
Navracsics Tibor: a szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakásépítési támogatás
A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki önkormányzatok számára elérhető ötmilliárd forint keretösszegű pályázati támogatás bérlakásépítésre – emelte ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Badacsonytomajon, ahol a kétfordulós pályázat első körének eredményeit ismertették a térség országgyűlési képviselőivel.