HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. október 18.
//
Lukács névnap

Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?

2024. július 12. 22:16
Veol.hu
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.

A szűrővizsgálatok célja, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék Fotó: MediaworksA betegségek korai felismerésének leghatékonyabb eszköze a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. A hazánkban zajló népegészségügyi szűréseknek köszönhetően évente több ezer életév menthető meg, hiszen a korán felismert elváltozások jó része az időben megkezdett kezelés alkalmazásával jól gyógyítható. A szűrővizsgálatok a rák elleni küzdelemben még a betegségek tüneteinek megjelenése előtt nyújtanak segítő kezet, amikor megelőzhető, hogy a betegek ne előrehaladott stádiumban kerüljenek be az ellátórendszerbe. Ezeket már a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közölte lapunkkal, miután megkerestük a hivatalt további információkért.

Megtudtuk, a mostani szabályozás nem hozott változást az életkorhoz kötött kötelező szűrővizsgálatoknál, mert csak elvi felhatalmazó rendelkezést tartalmaz, lehetőséget biztosítva az egészségügyért felelős miniszternek arra, hogy korhatár nélkül előírjon kötelező szűrővizsgálatokat. A betegségek megelőzéséről, a korai stádiumú felismerést szolgáló új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről jelenleg társadalmi egyeztetés zajlik – mondták el.

Azt is megtudtuk még a Veszprém Vármegyei Kormányhivataltól, hogy kiemelten fontos számukra a prevenció, ezen belül a daganatos megbetegedések korai felismerése. Ezért mindenkitől azt kérik, hogy ha meghívólevelet kapnak, éljenek a lehetőséggel, vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, és erre bátorítsák a környezetükben érintetteket is. A szűrővizsgálat első részében a páciensnek egy mintát kell leadnia, amelyen immunkémiai vizsgálatot végeznek. Amennyiben ennek eredménye nem negatív, akkor a szűrővizsgálatot vastag- és végbéltükrözés követi, amelyet vármegyénkben egyelőre a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban, a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézetben, illetve az ajkai Magyar Imre Kórházban végeznek – írták válaszként megkeresésünkre.

Benkő Péter

További cikkek

Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet
Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet
A Tapolcán a közelmúltban történt gázrobbanás kapcsán Magvas Zoltán, az Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ mentálhigiénés szakértője nyilatkozott lapunknak. A tragédia ugyanis valószínűsíthetően öngyilkossági kísérlet volt.
Grúziából jöttek ide lopni
Grúziából jöttek ide lopni
Az Ajkai Rendőrkapitányság kezdeményezte két férfi letartóztatását.
A magyar Forrest Gump most harmonikamuzsikát küld
A magyar Forrest Gump most harmonikamuzsikát küld
Lókúti anziksz címmel tette közzé Sümegi Elemér a közösségi oldalán különleges harmonikajátékának érdekesen összeillesztett részleteit. Érdemes meghallgatni a reneszánsz sportember, a hegedűkészítő és -restauráló mester zenélését, az üdvözletét a Bakonyból.
Fantasztikus lelőhely – Római kori romot találtak a víz alatt Hegyesd határában
Fantasztikus lelőhely – Római kori romot találtak a víz alatt Hegyesd határában
Víz alatti római kori épület után kutattak a búvárrégészek szombaton Hegyesden. Remélik, megtalálják a forrást ennek a rejtett római kori romnak a felderítésére.
Vidám családi délután Csékúton
Vidám családi délután Csékúton
Vidám, színes őszi dekorációval és zenei vetélkedővel várta a Csékúti Baráti Kör a tagjait és a meghívott vendégeket az ajkai Csékút városrész közösségi háza melletti közösségi téren.