HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

Könnyítést jelentő gépek, eszközök a Magyar falu program segítségével

2024. július 14. 10:07
Veol.hu
Szisztematikusan építkező faluként jellemezte Bodorfát Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki a Magyar falu programban nyert eszközök ünnepélyes átadásán vett részt pénteken.

Bodorfa a Magyar falu program segítségével egy traktorhoz csatlakoztatható rézsűkaszához jutott, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Kardos Róbert polgármester szalagátvágással avatott fel Fotó: Szijártó János / NaplóA miniszter a szebb, ápoltabb környezet fontosságáról, a nyugodt falusi életről beszélt, amelynek azonban vannak lényeges feltételei, amiket a kistelepülések nem tudnak saját erőből megoldani.

– A Magyar falu program célja, hogy viszonylag kis értékű beszerzéseket támogasson, amelyre egyébként nem sok esélye lenne a kistelepüléseknek. Az európai uniós, illetve a nagy országos pályázatok jellemzően városokat támogatnak, amelyeken a kisebb települések nem, vagy csak társulás formájában vehetnek részt. A Magyar falu program nem írja elő, hogy milyen fejlesztéseket hajthat végre az adott önkormányzat, azt a helyben élők dönthetik el, hogy mire van szükségük – hangsúlyozta Navracsics Tibor, azzal a kiegészítéssel, hogy korábbi ígéretének megfelelően a Bodorfára bevezető út egy rossz állapotú szakaszának mielőbbi felújítására keresik a forrásokat.

Kardos Róbert, Bodorfa polgármestere a település nevében mondott köszönetet a legutóbbi pályázaton beszerzett eszközükért, a traktorhoz csatlakoztatható rézsűkaszáért, amelynek nagy hasznát veszik a jövőben. Mint mondta, a Magyar falu program valóban hatalmas segítség az itt élők számára. Bodorfa már nyert ezen a pályázaton korábban 25 lóerős, fülkés, kompakt traktort, amelyet számos területen tudnak használni, főleg azóta, amióta ehhez egy billenőplatós, rácsos felépítménnyel kiegészített pótkocsit is sikerült pályázati úton beszerezni. Ehhez a pályázathoz kapcsolódva egy nagy teljesítményű, pótkocsira szerelhető lombszívó gépet is vásárolhattak. Két éve egy traktorhoz csatlakoztatható seprűgéppel bővült az eszközpark, és ebben az évben érkezett meg Bodorfára a Magyar falu program segítségével az 5,6 millió forintos traktorhoz csatlakoztatható rézsűkasza. Ezt a gépet a közútkezelő hatáskörén kívül eső, de Bodorfa közigazgatási területéhez tartozó utak, mezőgazdasági utak széleinek rendszeres karbantartásához, parlagfű-mentesítéséhez tudják majd igénybe venni. 

Szijártó János

További cikkek

Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
74. alkalommal rendeztek bányásznapot Ajka-Padragkúton, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is köszöntötte az ünnepelteket.
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át augusztus huszadika alkalmából Péni Béla Budapesten. A Járdányi Pál Zeneiskola idén nyugdíjba vonult igazgatójának, egyben a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar leköszönő karnagyának Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át az állami kitüntetést.
Navracsics Tibor: a szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakásépítési támogatás
Navracsics Tibor: a szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakásépítési támogatás
A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki önkormányzatok számára elérhető ötmilliárd forint keretösszegű pályázati támogatás bérlakásépítésre – emelte ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Badacsonytomajon, ahol a kétfordulós pályázat első körének eredményeit ismertették a térség országgyűlési képviselőivel.
Díszpolgári címet kapott szülővárosától Navracsics Tibor
Díszpolgári címet kapott szülővárosától Navracsics Tibor
A veszprémi közgyűlés a városért végzett több évtizedes elkötelezett és áldozatos munkája, a helyi közéletben betöltött aktív szerepe, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Navracsics Tibor részére Veszprém Város Díszpolgára címet adományozott kedden este. A kitüntetést Porga Gyula polgármester adta át.
Navracsics Tibor: összetartó közösségek tartják meg a nemzetet
Navracsics Tibor: összetartó közösségek tartják meg a nemzetet
Ma, amikor a világ válságok által szaggatott, azok a nemzetek tudnak megmaradni, ahol összetartó közösségek élnek - hangoztatta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője vasárnap Révfülöpön, az állami ünnep alkalmából mondott beszédében.