HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. október 18.
//
Lukács névnap

Csontvázakat találtak egy telken Tapolcán

2024. augusztus 10. 11:54
Veol.hu
A belváros egy Damjanich utcai építkezési területén a munkálatok megkezdése előtti kötelező régészeti feltárás során két teljes csontvázat találtak a régészek

Egy tapolcai építési telken csontvázak bukkantak elő Fotó: főmuzeológus / Forrás:  NaplóAmint azt Hangodi Lászlótól megtudtuk, a feltárást Pátkai Ádám Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső múzeum középkori emlékekkel foglalkozó régésze vezette, a munkában ezúttal segítőként vett részt a főmuzeológus és Gaál Keller Katalin önkéntes munkatárs. A feltárt, valószínűleg férfi emberi maradványok kora a XV., XVI. századra tehető a mellettük talált ezüst és ezüstözött pénzérmék alapján.

A pénzérmék a korabeli hiedelmek szerint a túlvilág révészének jártak, akinek fizetni kellett azért, hogy átsegítse oda a halottat. A most feltárt csontok Tapolca elpusztult középkori temploma, a Szent Miklós körtemplom melletti hajdani temető jól ismert területén kerültek elő, felbukkanásuk várható volt a szakemberek számára. A temető az Árpád-kortól a 18.század közepéig használatban volt. Az emberi maradványokról, a helyszínről rajz- és fotódokumentáció készül, a csontokat a veszprémi múzeumba szállítják antropológiai vizsgálatokra. Az építési telken egyébként nem találtak a hajdani templom részét képező falmaradványokat.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Navracsics Tibor: cél a területi egyenlőtlenségek csökkentése
Navracsics Tibor: cél a területi egyenlőtlenségek csökkentése
A jövő januárban induló Versenyképes járások program célja a területi egyenlőtlenségek csökkentése. Erről is beszélt csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja a program kapcsán rendezett veszprémi tájékoztatón, ahová a vármegye polgármestereit várták.
Seuso-kincs a vasútbarátok szerint az ajtó
Seuso-kincs a vasútbarátok szerint az ajtó
A tapolcai vasútállomás várótermében található kiállítás igazi gyöngyszemmel bővült. A tapolcai Seuso-kincs is lehetne akár a 25 évvel ezelőtt balesetet szenvedett Nohab mozdony eredeti, ma is jó állapotban levő ajtaja.
Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet
Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet
A Tapolcán a közelmúltban történt gázrobbanás kapcsán Magvas Zoltán, az Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ mentálhigiénés szakértője nyilatkozott lapunknak. A tragédia ugyanis valószínűsíthetően öngyilkossági kísérlet volt.
A magyar Forrest Gump most harmonikamuzsikát küld
A magyar Forrest Gump most harmonikamuzsikát küld
Lókúti anziksz címmel tette közzé Sümegi Elemér a közösségi oldalán különleges harmonikajátékának érdekesen összeillesztett részleteit. Érdemes meghallgatni a reneszánsz sportember, a hegedűkészítő és -restauráló mester zenélését, az üdvözletét a Bakonyból.
Fantasztikus lelőhely – Római kori romot találtak a víz alatt Hegyesd határában
Fantasztikus lelőhely – Római kori romot találtak a víz alatt Hegyesd határában
Víz alatti római kori épület után kutattak a búvárrégészek szombaton Hegyesden. Remélik, megtalálják a forrást ennek a rejtett római kori romnak a felderítésére.