HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 16.
//
Edit névnap

Irodalmi emlékek a városban

2024. augusztus 19. 23:11
Veol.hu
Németh István Péter költő, irodalomtörténész a tavalyi nagy sikerű irodalomtörténeti séta után idén is hasonló programra invitálta az érdeklődőket a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét keretében.

Németh István Péter irodalmi sétára hívta idén is az érdeklődőket  Forrás: Napló  Fotó: Tóth B. ZsuzsaNémeth István Péter irodalmi sétára hívta idén is az érdeklődőket Forrás: Napló Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A történetmesélés ezúttal Vastagh János egykori házától a Vasudvar akantuszos kapujáig tartott. A Fő téren kiderült, hogy a terület hivatalosan sosem volt így elnevezve, korábban Szentháromság, Sztálin, Lenin tér neveken volt ismert, Fő térnek 1991-től hívják. Egykor volt piactér, ahol állatvásárt is tartottak, később a cirkuszok helyszíne lett. 
Az 1970-es években Juhász Ferenc a téren volt vendége a könyvhétnek. – A közeli gyermekkönyvtár épületében megfordult Tatay Sándor és még több író Nemes Nagy Ágnestől Janikovszky Éváig. Kodolányi Jánosék szekere erre zörgött be Gulácsról, Gyulakesziből. Erre jött Diszelből Ács Ferenc. A szobrok pedig vándoroltak, a Nepomuki Szent János-szobor az Arany János utca elejéről a plébánia homlokára, a Szentháromság-szobor el a templomdombra, majd megint vissza, de nem pontosan a helyére. A tópartról a Kiskirálylány kiült a Fő térre. Mayer Pisti Glázer-reliefje és Raffay Sanyika ivókútja még mindig a helyén van – mondta az előadó.  

A Harangozó-házzal kapcsolatban az épület alapkőletételét említette, 1904. április 16-án történt meg és október 20-án már állt is a ház, amelyet Udvardi Erzsébet is megfestett. A vele átellenben magasodó tornyos Güns-házzal együtt teremtették meg Tapolca városképét, addig falusias kinézete volt csak a mezővároskának. Népáruház nyílt Tapolcán a Güns-féle ház összes üzlet- és raktárhelyiségében, a két ház között kifeszített kötélen egy akrobata sétált és produkálta magát, a jelenetet Vecsey János festőművész is megörökítette. Róth Aurél a Vastagh-házból nyitott tüzet a bevonuló Vörös Hadsereg menetoszlopára, majd azonmód főbe lőtte magát.

– A Cséby-házban tragikus szerelmi dráma történt, Terplán Eleonóráék halála. Itt nőtt fel Beszedits Margit író, költő. A Löwy Nyomdában 1891-ben készült a város újságja, abban az épületben volt az első könyvesbolt, ma a Stimmel üzlet van a helyén. Nem csupán a harctereken szenvedtünk vereséget, hiszen amit nem fegyver pusztított, azt a filoxéra vette el az itt élőktől a szőlőkben. Mégsem esett apátiába Vázsonyi Izidor, reménykedni is tudott, és az élet újrakezdésére buzdított. Elég volt neki, ha a Szent György-hegyre nézett – emlékezett a költő. 
Szólt továbbá arról, hogy a városközpontban álló egykori Pannónia szálló Dukesz Manóé volt, 1872-től Fisch Bernáté, majd 1911-ben húztak emeletet rá. – Édesanyámékat csak az átvonuló front idejére terelték ideiglenes tantermekbe, a Fő utcai Eibesütz szállóba. Légiriadókor innen siettek kettős sorokban a tavasbarlangba. Az Eibesütz és a Pannónia egybenyitásával alakították ki később az épületben az SZTK-t. A szemben levő Balaton szálloda 1852-től Mojzer Ferenc vendéglője volt, abból lett Trattner, majd a Balaton szálloda, később a helyén autóparkoló, ma pedig a bank. A tér másik oldalán Kaszás Soma boltja állt, valamint a tapolcai zsidóság első imaháza, a Berger-ház és az Oroszlán patika, amelynek eresze alatt oroszlánfejes sordíszt láthatunk – magyarázta az előadó. A Lusztig-ház Keravill lett, majd pártiroda. A Vasudvar díszes kapuja ugyancsak szót érdemelt. A népi díszítőművészet után a városi, sőt nagyvárosi képzőművészet, a jugendstil, a szecesszió nevében a 20. század elején is fölfedezték az akantuszvirág szépségét Szegedtől Budapesten át Tapolcáig. Nem csupán mozaikokon, fali ornamentikákon, de kovácsoltvas kapukon is. A tapolcai kaput Steiner Zsigmond vaskereskedő készítette, akinek a városka a víztornyát köszönheti. Kovácsműhelyének lakatosai állították össze a fővárosból rendelt alkatrészekből a víztornyot 1927-ben. Az ókori oszlopcsodákon, mozaikokon, falfestményeken, indázó szegélydíszeken és a többi ránk maradt ábrázoláson egy különös virágot pillanthatunk meg. Évezredek óta kísér minket emberöltőről emberöltőre a medveköröm, vagyis az akantusz, amely a mai napig díszíti a Vasudvar kapuját.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A szakértő is értetlenül áll a tapolcai halálos siklóernyős baleset előtt, Bognár István szerint előzetesen minden feltétel adott volt a problémamentes repüléshez. A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.