HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 16.
//
Edit névnap

Új harangokat kapott a tósokberéndi plébániatemplom

2024. augusztus 26. 6:42
Veol.hu
A vasárnapi szentmise kezdetén Udvardy György érsek áldotta meg az Ajka-tósokberéndi Szent István király plébániatemplom felújított tornyát és szentelte fel az új harangokat a templom bejárata előtt.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az ünneplő több száz egybegyűlthöz szólva felidézte azt a 2022-es február eleji napot, amelynek reggelén mindannyian megdöbbenve nézték a tűz kártételét.  Fotó: Nagy Lajos/NaplóNavracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az ünneplő több száz egybegyűlthöz szólva felidézte azt a 2022-es február eleji napot, amelynek reggelén mindannyian megdöbbenve nézték a tűz kártételét. Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Főegyházmegyei, kormányzati és polgári összefogás eredményeként, közadakozással, kormányzati és főegyházmegyei segítséggel sikerült megújítani a harangtornyot, amely új harangokat is kapott, így a templom felújítása újabb fázisához érkezett. Fontos ez mindenkinek Tósokberénden, hívőknek és nem hívőknek egyaránt, hiszen Ajka részeként Tósok az itt élők önazonosságának szerves része, a templom annak gerince, hivatkozási pontja és szimbóluma. Ahogy sérült a templom a tűzben, annyiban sérült a tósokberéndiek, ajkaiak identitása. Amennyiben megújul a templom, annyiban erősödik az itteniek önállósága. Reményeink szerint folytatódik a felújítás – mondta a miniszter és bizalmát fejezte ki a további együttműködésben, amely a templomot és Tósokberéndet illeti.

Gréczi Zoltán, az érsekség fejlesztési igazgatója a felújításról szólt. Amint elmondta, az 1808 nyarán felszentelt templom tetőszerkezetének felújítása már sürgetővé vált, azt a plébánia és az érsekség részben pályázati forrásból tervezte megvalósítani. – Terv készült a tető és a homlokzat felújításához, de már akkor, 2018-ban meghaladta a költségvetése a 400 millió forintot. Forráshiány miatt a projekt előkészületi munkái elkészültek, de a felújítás a 2022. február 5-i tűzeset miatt nem kezdődhetett el. A tűz szerencsére nem terjedt át az egész templomra, de károsította a teljes harangtornyot, megrepedtek a harangok, és cserélni kellett a tartóállványt is. Sérült a fafödém, a nyílászárók, a templomhajó fedőszerkezetének megerősítése elengedhetetlenné vált. A tűz miatti károk jelentősen megnövelték a felújítás költségeit. Az előzetes kalkuláció szerint a teljes rekonstrukció a 800 millió forintot is meghaladta volna. A kivitelezés 2023 októberében kezdődött, elkészültek a betonszerkezetek, gerendák, kicserélték a tetőfa elemeit, javították a héjazatot, a vakolatot, homlokzatot, elkészültek a bádogosmunkák. A torony fafödémjei, lépcsői, a harangtartó állvány újjáépítése elkészült, a fedést megjavították, a tetőszerkezetet erősítették, a harangtartó automatika kiépült, a nyílászárókat kicserélték.Harangszentelés Ajka-Tósokberénden  Fotók: Nagy Lajos/Napló

A beruházás 201,9 millió forintba került. A plébánia 75 millió forint pályázati támogatást nyert még a tűzeset előtt, az érsekség 60 millió forint támogatást kapott a kormány és a miniszter közbenjárásának köszönhetően, a biztosító 50 millió forintot fizetett, az érsek atya saját forrásból 17 millió forintot biztosított, a plébánia az adományokból az orgona felújítását, a még elmaradt restaurálásokat és a szenteltvíztartók visszahelyezését valósítja meg – mondta az igazgató, és megköszönte Soltész Miklós államtitkár és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását.Harangszentelés Ajka-Tósokberénden  Fotók: Nagy Lajos/Napló

Udvardy György érsek a harangokat megáldva hálát mondott, és méltatta az összefogást.

– Hálásak vagyunk, hogy Isten háza minden nehézség ellenére továbbra is hív bennünket, otthont nyújt számunkra, hogy a Jóistennel találkozzunk és a mindennapokban boldog emberként élhessünk. Köszönetet mondok az államtitkárnak, a miniszternek és Bakos Frigyes nyugalmazott plébános atyának, aki 1990 óta volt a hívek közösségének vezetője és idén nyugállományba vonult. Köszönet azoknak, akik munkájukkal tettek azért, hogy a templom megújulhasson. Örvendetesen fénylik ez a nap, mert a templomba új harangok kerülnek és mert alkalmunk van Isten magasztalására az ünnepléssel. A harangok összefüggnek Isten népének életével, hangjuk jelzi az imádság kezdetét, összegyűjti a népet, figyelmezteti a fontosabb eseményekre, amelyek az egyház közösségét örvendetesen vagy fájdalmasan érintik. Amikor halljuk a harangokat, emlékezzünk arra, hogy egy család vagyunk, és szavukra hallgatva gyűljünk össze és mutassuk ki Krisztusban való egységünket – mondta az érsek. Az áldás során azt kérte Istentől, hogy fogadja a neki szentelt harangokat, adja, hogy minden híve, aki a hangjukat meghallja, szívét hozzáirányítsa és osztozva örömben vagy gyászban, siessen az egyház otthonába, ahol megérzi Krisztus jelenlétét, meghallja szavát és feltárja előtte minden kívánságát.

A harangok megáldását követően az egyiket még a szentmise előtt beemelték ének és imádság kíséretében a toronyba, majd a templomban folytatódott a hálaadó szentmise. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.
Gaál Zsóka vezeti a magyar női válogatottat
Gaál Zsóka vezeti a magyar női válogatottat
Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ajkai Gaál Zsóka szerepel az első táblán a budapesti sakkolimpián induló női A csapatban.