HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 16.
//
Edit névnap

Badacsonyi szüret jó borokkal, felvonulással

2024. szeptember 3. 14:41
Veol.hu
Hatvanadik alkalommal rendezik meg a Balaton-felvidék egyik legmarkánsabb programját a hétvégén. Szeptember 6. és 8. között minden érdeklődőt várnak a jubileumi Badacsonyi szüret élményt ígérő eseményei.

Már a tavalyi, ötvenkilencedik alkalommal megrendezett programot is óriási érdeklődés kísérte, ám az idei minden bizonnyal még azon is túltesz majd. Ez nem véletlen, a vidék egyik legszebb hagyománya a szüreti mulatság, a Badacsonyi szüret, amelyet ebben az évben hatvanadik alkalommal rendeznek meg. Az első, televízió által is közvetített rendezvényt 1964-ben tartották és a helyi borosgazdák, szőlészek munkájának ünnepe mit sem kopott hat évtized múltán. A vasárnapi fő attrakció, a szüreti felvonulás mellett, egyéb kulturális programokkal és nívós borokkal várják a látogatókat Badacsonyban.A Badacsonyi szüret elmaradhatatlan kelléke a szőlőharang, amit a vasárnapi felvonuláson is láthatnak majd az érdeklődők Fotó: Szijártó János / Napló

A rendezvény badacsonyi központjában már pénteken este gondoskodnak a szervezők a jó hangulatról. 18 órától játszóház lesz, 20 órától a Cimbaliband, 22 órától pedig a Dance zenekar muzsikál. Szombaton délután fanyüvő játékpark nyílik, 14 órától, 15 órától Rosta Géza gyerekműsora, 16.30-tól a Longstep zenekar koncertje szórakoztatja a nagyérdeműt a 18.30-kor kezdődő ünnepélyes megnyitó előtt. Itt a házigazdák nevében Krisztin N. László polgármester köszönti a vendégeket, magát a programot Latorcai Csaba államtitkár nyitja meg. 19 órakor ismét tánc következik, a Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes jóvoltából, majd 20.30-kor a Nyughatatlan zenekar, 22 órakor DJ Rádai lép színpadra.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó szüreti felvonulás vasárnap (szeptember 8-án) 10 órakor indul Badacsonytomajról és a 71-es számú főút Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszán halad végig. A színes forgatagot ezúttal is környékbeli települések képviselői, néptánc együttesek, legionáriusok, magyarországi borrendek, kopjások, huszárok és zászlóforgatók, tűzzsonglőrök, lovas fogatok, fúvószenekarok alkotják. A felvonulókat a Brassdance fúvószenekar fogadja Badacsonyban 11 órakor. A szőlőharang megáldását 12.30-ra tervezik a Badacsony Park színpadán, majd ugyanitt szüreti gálaműsor kezdődik. A napot és a hatvanadik Badacsonyi szüret programjait Hevesi Tamás 17 órakor kezdődő koncertje zárja.

Szijártó János

További cikkek

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.
Gaál Zsóka vezeti a magyar női válogatottat
Gaál Zsóka vezeti a magyar női válogatottat
Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ajkai Gaál Zsóka szerepel az első táblán a budapesti sakkolimpián induló női A csapatban.