HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 16.
//
Edit névnap

A tudás egyetlen kulcsa a kíváncsiság

2024. szeptember 6. 6:57
Veol.hu
Orosz Helga festőművész, művésztanár párjával másfél éve költözött Veresegyházáról Tapolcára, ahol ez idő alatt felnőttek tucatjaival ismertette meg a művészet alapjait és szerettette meg az alkotást.

Helga eredeti elgondolása az volt, hogy a veresegyházi Művészkerthez hasonlót nyit Tapolcán, de oktatást nem tervezett már.Orosz Helga a felnőtteket is bevezeti a képzőművészet világába, alkotó köre tagjainak kiállítása nyílt a Művészkertben a napokban Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

- Csak saját magamnak szerette volna nyitni egy galériát, találni munkahelyet, műtermet. Csakhogy a tanítás és az alkotás mindig párhuzamosan volt jelen az életemben, és úgy látszik ez így is marad. Ugyanis amint megismertek, többen megkerestek azzal a kéréssel, hogy tanítsak. Így az energiáimat részben az oktatásba kellett fektetnem – mondja Helga, aki ez idő alatt előadások és workshopok sorát tartotta a Művészkertben. Az idei év elején elindította a felnőtt képzőművész csoportot, amelynek tagjai különböző szinten álló amatőrök voltak. Néhány nappal ezelőtt a csoport tagjainak különféle technikákkal készült munkáiból nyílt kiállítás a Művészkertben.

- Nagy sikere volt a csoportnak, ez számomra is jó visszajelzés, örömet jelent. Büszkék voltak a tagok a kiállítás megnyitón, büszkén mutatták alkotásaikat  családtagjaiknak is. Ez igazolta, hogy tetszést aratott, szerették a tanfolyamot. Őztől újabb tanfolyam indul gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt  Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

Azt is jelentős eredménynek tartom, hogy jól sikerültek az előadások itt és a diszeli Első Magyar Látványtárban egyaránt – összegzi az elmúlt időszakot Helga. Közben már tervezi az őszi programokat, workshopokat szintén indít például krétafestés és cianotípia témában. Előadást tervez többek között arról, hogy veszélyben van-e a művészet ma, amikor hiányzik az oktatásból, és amikor egyre nagyobb teret hódít a mesterséges intelligencia, ráadásul egyre kevésbé szeretnek alkotni a gyerekek. 
-    A tanításhoz először élményt kell szerezni, azzal motiválhatunk és utána taníthatunk. A tudás egyetlen kulcsa a kíváncsiság, ezt kell megszerezni. Úgy kell megtanítani alkotni, hogy az alkotónak öröme teljen abban. Azt követően majd meg akarja szerezni a tudást – szögezi le a művésztanár. Helga gyermek és felnőtt festő csoportot egyaránt indít ősszel, filmklubot is tervez művészeti filmek vetítésével. A Pisztráng fesztiválhoz kapcsolódva három napos workshopot tart játékos könyvaukcióval. Később pedig  tervez könyvnapokat, aukciókat, hogy népszerűsítse az olvasást és a könyveket. Egy saját tárlat nyitása ugyancsak a tervei között szerepel októberben.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A szakértő is értetlenül áll a tapolcai halálos siklóernyős baleset előtt, Bognár István szerint előzetesen minden feltétel adott volt a problémamentes repüléshez. A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.