A ma ismert szaloncukor története a formázott fondanttal kezdődött, amit Franciaországban már az 1890-es években is legalább tizenhétféle ízesítésben kínáltak tálkából a szalonban, ahol a fenyőfát is felállították. Egyesek szerint az elnevezés is innen származik, mások a nevet Jókai Mórtól eredeztetik, aki szalonczukedlinek hívta a selyempapírba csomagolt csemegét.
A csokoládéval bevont, fára akasztott édesség csak a hatvanas években kezdett el terjedni.
A fenyőfa szaloncukorral díszítése is csak nálunk szokás, ezt eleinte csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak – írja a Metropol.
Az év szaloncukra 2024
Idén ötödik alkalommal rendezték meg Az év szaloncukra versenyt, amelyen a hazai szaloncukrokat gyártó cukrászdák és gyártók szaloncukrai vettek részt.
A győzteseket 157 szaloncukor közül választották, nyolc kategóriában.
Az év szaloncukra 2024 címet idén a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el.
Hogyan vásároljunk szaloncukrot?
A Metropol összeszedte a legfontosabb szempontokat, amelyeket nem árt figyelembe venni szaloncukor vásárlásánál:
Legyen szó bármilyen fajtáról, egy kiló termékben legalább 70 szemnek kell lennie.
A megnevezésben meg kell jelölni a szaloncukor fajtáját.
Mártott termék esetén utalnia kell a névnek arra is, mivel van bevonva,
töltött termék esetén pedig a töltelék típusára is.
A fantázianéven kívül a csomagolásnak tartalmaznia kell
a termék pontos megnevezését,
a gyártó, forgalmazó nevét és pontos címét,
a minőségmegőrzési időt,
az összetevők listáját,
a gyümölcstartalmat töltött termék esetén, valamint
az allergén anyagokat.
Lehetőleg olyan terméket vegyünk, amelyen magyar nyelvű tájékoztató is van,
kerüljük az „ízű” elnevezésű termékeket és
kizárólag sértetlen csomagolású édességeket tegyünk a kosarunkba,
lehetőleg válasszunk valódi csokoládéból készült vagy azzal bevont terméket,
aki marcipános szaloncukrot venne, válasszon magas mandulatartalmút.