HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. október 18.
//
Lukács névnap

Példamutató összefogás a Lesence-vidéktelepüléseitől

Közel két év munkája ért be 5 település életében. Hosszú időn keresztül működtethető kulturális programokat álmodtak meg a települések kulturális szakemberei. Az ehhez szükséges forrást a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa biztosítja. A települések vezetői ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködést egymással, és a EKF vezetőivel.

Olyan színes, változatos programot kínálnak az itt lakóknak és a Lesence vidékre látogatóknak amely nem csak a kultúrát, hanem az összetartozást és az egymás iránti felelősségváltozást is erősíti.

Dr. Navracsics Tibor az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos köszöntőjében elmondta, hogy kezdettől fogva fontos célkitűzés, hogy ne csupán a főpályázó Veszprém valósítson meg programokat, hanem a lehető legtöbb település évezze Európa figyelmét. Mint megyeszékhely, Veszprém felelősséget érez a térségben lévő más települések iránt is. Azonban ez önmagában nem elég. Számos példát láttunk arra – mondta Navracsics Tibor, hogy az adott településen élők, kulturális szereplők nyitottak voltak az együttműködésre, maguk megmutatására, de az adott települések vezetői nem támogatták, így hiába volt meg a szándék, a jó ötlet, valójában nem valósult meg az együttműködés.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

Most egy új közösség megszületésének vagyunk a szemtanúi - hangsúlyozta. A „Lesence márkanév” és az ehhez kötődő települések fogtak össze. Egyrészt a jól ismert természeti szépségekkel bíró települések együttesen, összefogva, erősen lépjenek fel az EKF színpadára és ezt programokkal, infrastrukturális beruházásokkal támasztották alá. Azonban a települések összefogásának van fájdalmas oldala is, hiszen egymással harmonizálni kell, ebből adódóan részfeladatokról le kell mondani, azért, hogy az egész erős legyen. Mindez azonban olyan példamutató cselekvés, amely a jövőre vonatkozóan is a térségben és a szélesebb körben is figyelemre méltó lesz. Az infrastrukturális pályázatok már megvalósulnak, most egy 46 millió Ft-os pályázattal folytatódik az együttműködés. Az ebből a pályázatból finanszírozott rendezvények egymásba fonódnak, ami az idelátogató turisták számára, illetve a települések lakóinak is lehetőséget ad, hogy megismerjék a területet, és kedvet kapjanak, hogy gyakran visszatérjenek e gyönyörű helyre a Balaton part és a Sümeg környéki sávba.

A résztvevő polgármesterek - Gyurka Miklósné Hegymagas, Táborosi László Uzsa, Tóth Csaba Lesenceistvánd, Papp János Balatonederics és Bedő Lajos Zalahaláp polgármestere - , Markovics Alíz, a Veszprém Balaton 2023 Zrt és dr. Navracsics Tibor a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos díszoklevélben szentesítették az együttműködésüket.

hirhid.hu

További cikkek

Navracsics Tibor: cél a területi egyenlőtlenségek csökkentése
Navracsics Tibor: cél a területi egyenlőtlenségek csökkentése
A jövő januárban induló Versenyképes járások program célja a területi egyenlőtlenségek csökkentése. Erről is beszélt csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja a program kapcsán rendezett veszprémi tájékoztatón, ahová a vármegye polgármestereit várták.
A fejlesztések sora a siker titka
A fejlesztések sora a siker titka
Mindig tudni kell fejleszteni, tovább kell gondolkodni a Lipóti Pékség tulajdonosa szerint. Tóth Péter vallja, hogy ez a siker titka.
Megalakult az ajkai képviselő-testület
Megalakult az ajkai képviselő-testület
Megtartotta alakuló ülését Ajka Város Önkormányzata október 11-én.
Rendkívüli évek állnak a város mögött
Rendkívüli évek állnak a város mögött
Tapolca polgármestere, az Egységben Tapolczáért Egyesület elnöke, Dobó Zoltán ciklusértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy eseményekben bővelkedett az elmúlt öt év. Rendkívüli események voltak ezek, amellett hozta ugyanazon megoldandó feladatokat, amit általában minden önkormányzati ciklus.
Megalakult a sümegi képviselő-testület
Megalakult a sümegi képviselő-testület
A 2024-2029 ciklusra letették esküjüket a sümegi önkormányzati képviselők. Ezzel megalakult az új képviselő-testület.