HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 4.
//
Mónika névnap

Kisteherautóval akartak 24 migránst Ausztriába juttatni az embercsempészek

2021. november 16. 13:33
Veszprém Megyei Főügyészség
A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség két török-holland kettős állampolgárságú férfival szemben, akik 2021. július végén 24 illegális határátlépőt akartak Magyarországról Ausztriába szállítani – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a 39 éves vádlott és 57 éves társa két kisteherautóval 2021. július 27-én érkezett Magyarországra, majd másnap mindketten a szerb-magyar határ közelébe utaztak, ahol a fiatalabb elkövető a gépkocsijába felvette az illegális határátlépőket. A tizennégy török, két iráni és nyolc afgán állampolgárságú migráns Szerbia felől, embercsempészek segítségével, engedély nélkül és a szükséges okmányok hiányában jutott Magyarország területére, azzal a céllal, hogy az országhatár jogellenes átlépésével Ausztriába szállítsák őket tovább.

A furgon áruszállításra rendelt, kapaszkodók és világítás nélküli rakterében a 24 fő csak rendkívül zsúfoltan, kényelmetlen testhelyzetben, a biztonságos utazásra alkalmatlan módon fért el, az őket szállító férfi pedig a nyári melegben mintegy nyolc órán át tartó út során az egészségi állapotukat egyetlen alkalommal sem ellenőrizte. 

Haladásuk közben a másik férfi az esetleges rendőri intézkedések megelőzése, elkerülés érdekében úgynevezett előfutóként segítette a migránsok akadálytalan szállítását, azzal, hogy a vádlott-társával mindvégig telefonos kapcsolatot tartott. 

Ezzel együtt a rendőrök 2021. július 29-én este Devecser, illetve Somlóvásárhely közelében mindkettőjük gépkocsiját megállították a 8-as számú főúton, melyet követően őrizetbe vételükre, majd letartóztatásukra került sor, míg a migránsokat idegenrendészeti intézkedés alá vonták.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására, továbbá kiutasításukra tett indítványt azzal, hogy az előkészítő ülésen történő beismerésük esetén a bíróság mindkettőjüket öt év börtönbüntetésre ítélje, Magyarországról történő kiutasításuk tartamát pedig tíz évben állapítsa meg.

hirhid.hu

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.