HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Petőfi klub és hálózatépítés Sümegen a közművelődés jegyében

2022. március 30. 18:40
hirhid.hu
Sümeg is csatlakozott a Kárpát medencei Petőfi programhoz. Többek között ez is a témája volt a napokban annak a konferenciának, aminek a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ adott otthont.

A Petőfi Klubok minden olyan programot megvalósítanak, amely magyar kulturális identitásunkat, hovatartozásunkat erősíti: miközben kikapcsolódunk és szórakozunk, észrevétlenül is megismerhetjük nemzeti értékeinket, bővíthetjük történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásunkat. Az egyik legfontosabb cél, hogy a magyar kultúra talaján minőségi, emberi kapcsolódások jöjjenek létre, távolabbi generációk között is stabil híd épüljön. Erősödjenek az értékalapú, helyi közösségek nemcsak hazánkban, hanem a külhoni településeken is. Felpezsdüljön a kulturális élet a nagyobb, és főként a kisebb, szűkösebb lehetőségekkel bíró falvakban, községekben is.- olvasható a program leírása a petofi.hu oldalon.

A Petőfi Klubok komplett Kárpát-medencei hálózatként fogják össze a magyarságot. Idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni), jövőre pedig további 100 település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális eseményekhez. A Petőfi Klubok hálózatát a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködő partnereivel, többek között a Déryné Program, a Filharmónia Magyarország, a Hagyományok Háza, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Nemzeti Filmintézet közreműködésével indítja útjára. A programsorozat megvalósításában számos további országos szervezet is részt vállal, akik komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez. Erre a hálózatra hívták meg Sümeget is – mintegy elismerve az elmúlt évek szakmai munkáját. A csatlakozást jelképező könyvcsomagot dr. Navracsics Tibor adta át az intézmény vezetőjének, Oszkai Rékának.

A konferencián más témák is szóba kerültek. A hálózat építés fontossága, a megyei közművelődés jelenlegi helyzete is téma volt Baloghné Uracs Marianna Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője előadásán. Az igazgató asszony kiemelte, hogy a megye települései 99%-ban ellátottak szakemberek tekintetében. A hálózatépítés tekintetében kitért arra Sümeg vonatkozásában is, hogy fontos egymás megismerése, a kommunikációs csatornák kialak-tása a települések intézményei között, hiszen ez Sümeg vonatkozásában 21 települést jelent. Ehhez kapcsolódva bejelentette, hogy két új térségi iroda nyílik, egy Sümegen és egy Pápán, melyek egy-egy kollégával segíteni tudják a térségi feladatellátást, a szakmai hálózatosodást.

A konferencia további részében a sümegi rendezvényeket és közösségi programokat mutatta be Fodor József a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgatóhelyettese, majd a Kulcsfigura programról beszélt Hoffner Tibor.

A program zárásként a Kisfaludy Emlékház megtekintése után a résztvevők fórumot tartottak az együttműködés lehetőségeiről.

hirhid.hu

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Ramassetter nevét veszi fel a sümegi borlovagrend
Ramassetter nevét veszi fel a sümegi borlovagrend
Névváltoztatást tervez a sümegi Pannon Császári és Királyi Borlovagrend. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor rövidesen Sümeg egykori mecénása, jótevője, Ramassetter Vince nevét viseli majd a borrend.