HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Gulyás: szombattól zárt terekben kötelező a maszk

2021. november 18. 21:39
mti
Szombattól ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy kötelezővé tették a koronavírus elleni harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is, mivel az állam igyekszik jó példával elöl járni - jegyezte meg.

Hozzátette: továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket.

Kötelező a maszk használata például az üzletekben vásárláskor, a bevásárlóközpontokban, a levéltárakban, a múzeumokban, a színházakban, mozikban, illetve a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén - sorolta.

Emlékeztetett arra, hogy már korábban döntöttek a kötelező maszkhasználatról a tömegközlekedésben, s ez továbbra is fennmarad.

A szolgáltatásokról azt mondta, mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről - ismertette.

A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek - mondta.

A miniszter a friss járványadatokat ismertetve azt mondta, a matematikusok előrejelzései szerint november végén, december elején tetőzhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Minden ilyen előrejelzés kockázatos, de sokan azt mondják, hogy már egy héten belül tetőzhet a járvány - jelezte.

Elmondta, a szakemberek továbbra is azt erősítik meg, hogy érdemi védettséget a koronavírussal - különösen annak delta variánsával - szemben csak és kizárólag az oltás ad.

Szerinte ezt igazolják a nemzetközi tapasztalatok is. Azt látják - folytatta -, azokban az országokban sikerült megfékezni a vírus terjedését, ahol a második oltást harmadik is követte. A miniszter példaként Izraelt és az Egyesült Államokat említette.

Azt mondta, a kormány mindenkinek javasolja a harmadik oltást, ezt felvenni a negyedik hónaptól lehet, de hat hónap után indokolt.

Gulyás Gergely közölte, minden eddigi felmérés szerint hat hónap elteltével a két oltás általi védettség mérséklődik.

Kijelentette: a járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát. Ha mindenki megteszi ezt, akkor a negyedik lehet a járvány utolsó hulláma, ha nem, akkor újabb és újabb hullámokra kell számítani - fűzte hozzá.

Szavai szerint azok, akik nem oltatják be magukat, saját életük mellett mások egészségét, életét is veszélyeztetik, ezért volt kénytelen a kormány a kötelező maszkhasználatról dönteni.

Beszámolt arról is, hogy a jövő héten, november 22. és 28. között oltási akcióhét lesz az átoltottság növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Kórházi oltópontokon lesz lehetőség a koronavírus elleni oltás felvételére - mondta, jelezve, ezzel segítenék azok helyzetét is, akiknek a munkaadója kötelezően előírta az oltást.

Hozzátette: 101 megyei és városi kórházban várják az oltást felvenni akarókat reggel 7 és este 7 között. A kórházak emelt kapacitással készülnek, Budapesten pedig különösen nagy mértékben emelik az oltópontok számát; egyes megyékben szakrendelőkben is elérhető lesz a vakcina - mondta.

Aki az oltóponton jelentkezik, minden előzetes regisztráció nélkül azonnal megkapja az oltást, legyen az az első, a második, vagy a harmadik - közölte.

Gulyás Gergely elmondta, ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

A Szputnyik az egyetlen, ami elfogyott, minden más oltás bőségesen van - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, "mindenkit arra kérünk, hogy érezze át azt a felelősséget, hogy nemcsak a saját személyes egészségéért felel az oltás felvételéről hozott döntés során, hanem mások egészségét is akkor tudja a legnagyobb valószínűséggel megkímélni, ha beoltatja magát".

hirhid.hu

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.