HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 21.
//
Máté névnap

Megtámadták Sümeg várát

2022. május 5. 15:33
hirhid.hu
25. alkalommal volt vártámadás Sümegen. A program hagyományosan az érettségi szünetben várja a sümegi és a környékbeli iskolás csoportokat. Idén két év kihagyás után több, mint 20 csapat várta, hogy „elfoglalja” a várat.

Játszva tanulni a legjobb - mondta köszöntőjében Kisfaludy László, köznevelésért felelő helyettes államtitkár - itt pedig minden lehetőség adott arra, hogy a történelmet játszva és szinte észrevétlenül szívja magába minden jelenlévő diák, miközben játszanak, feladatokat oldalnak meg. A másik kiemelkedő nagysága ennek a rendezvénynek, hogy mindezt csapatban, közösen gondolkodva, együtt dolgoznak a sikerért. Csapatban dolgozni egy nagyon érdekes kihívás, amely gazdagítja a lelket, gazdagítja a személyiséget.

Végh László Sümeg polgármestere kiemelte, hogy utódai lehetünk a végvári vitézeknek azzal, hogy a várban lehetőség van a kézzel fogható múltat megtapasztalni, szinte benne élni. Nagy áldás ez a Sümegi és a Sümeg környéki gyerekeknek.

A résztvevő osztályok csapatokat alkotva, többféle versenyszámban mérték össze tudásukat és ügyességüket. A kínálatban szerepelt a történelmi totó, az íjászkodás, a jelmezkészítés és a várfutás is.

A csapatok főztek, természetesen a lelkes és támogató édesanyák, édesapák is kivették részüket ebből a folyamatból. Az osztályok ötletesebbnél ötletesebb jelmezben érkeztek a vár tövébe.

A versenyzést a gyerekek a lovagi torna bemutatón pihenhették ki, majd a legügyesebb, legjobban szereplő osztályokat a Papp család külön jutalomban is részesítette.

A sümegi Ramassetter Vince Általános Iskola felső tagozatán kívül tapolcai, tűrjei, zalaszentgróti és kaposvári diákok és tanáraik mérették meg magukat, illetve jelen voltak egy egész napos játékos történelem órán.

hirhid.hu

További cikkek

Sokat hozott az Európa Kulturális Fővárosa
Sokat hozott az Európa Kulturális Fővárosa
A sümegi térség számára is óriási lehetőségeket hozott, hogy a Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viselte.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A szakértő is értetlenül áll a tapolcai halálos siklóernyős baleset előtt, Bognár István szerint előzetesen minden feltétel adott volt a problémamentes repüléshez. A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.
Mozgalmas szeptemberre számíthatnak Sümegen
Mozgalmas szeptemberre számíthatnak Sümegen
A változatos augusztusi rendezvények után a szeptember is mozgalmas lesz Sümegen a kultúra területén. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ az ősszel is gondoskodik jó programokról.