HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 8.
//
Mihály névnap

Rejtélyes magyar repülőgépet találtak Ajkánál

2023. április 4. 10:43
atv.hu
Első alkalommal találtak magyar felségjelzésű Focke-Wulf gyártmányú FW-190-es csatarepülőgép roncsaira hazánkban. A Magyar Honvédség közleménye szerint a leletre Varga László, a Laczkó Dezső Múzeum önkéntes fémkereső csoportjának egyik tagja bukkant rá, azt követően, hogy az Ajka melletti szántóföldre megkapták a szükséges engedélyeket, ahol először néhány alumínium-darabot találtak.

Később azonban kiderült, hogy egy vadászrepülőgépről van szó, így a feltárást átadták a Magyar Roncskutató Egyesületnek. A leletek alapján az MH Hadtörténeti Intézet és Múzeum indokoltnak tartotta a feltárást, a munkálatokat tavaly decemberben kezdték el. 

Kiemelték, hogy a feltárás során a gép minden roncsa az eredeti helyén maradt, és arra is ügyeltek, hogy rekonstruálni tudják majd a becsapódás körülményeit. Ennek köszönhetően fény derült a több évtizeddel ezelőtti események utolsó mozzanatára is.

Kálmánfi Gábor/Magyar HonvédségKálmánfi Gábor/Magyar Honvédség

Mágó Károly zászlós hozzátette, Magyarországon eddig három jelentősebb lelet került elő az FW 190-es csatarepülőgépből, eddig mindegyik német felségjelzéssel. Azonban ez a repülőgép magyar, így rendkívül értékes leletnek számít. "Ha pedig hozzátesszük, hogy a repülőgép szinte minden részéből – a légcsavaragytól elkezdve a motoron keresztül a sárkány különböző szerkezeti elemeiig – kerültek elő darabok, akkor elmondhatjuk, hogy ez a roncs nagyon komoly leletnek számít" - hangsúlyozta a szakember. A munkálatok során emberi maradványok is előkerültek, amelyek a helyzetükből adódóan csakis a pilótáé lehettek, azonban a személyét még nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani.

További cikkek

Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Ötven diák kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében hétfőn reggel.
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon "Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát.
Gondot okoz a parkolás Tapolcán
Gondot okoz a parkolás Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint a parkolás egyre nagyobb gondot okoz Tapolcán.
Nem emeli a lakbéreket az önkormányzat
Nem emeli a lakbéreket az önkormányzat
Több napirendet is tárgyalt a sümegi képviselő-testület a legutóbbi ülésén, így döntöttek a lakbérek befagyasztásáról, foglalkoztak a közvilágítás korszerűsítésével és a András Ferenc filmrendező halála kapcsán is elfogadtak egy határozatot.
Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége
Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége
Két osztály 32 fiútanulója vett búcsút középiskolai tanulmányai helyszínétől május 3-án. Az Ajkai Gimnázium Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegysége a 2023–2024-es tanévben nyolc hegesztőt, nyolc villanyszerelőt, hat ácsot, öt kőművest és öt asztalost bocsát ki.