HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 29.
//
Péter névnap

Tovább emelkedik a Balaton vízszintje

2023. április 18. 16:34
Veol
Az elmúlt öt napban öt centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje az Országos Vízügyi Főigazgatóság által közölt adatok szerint. Április 18-án reggel a tó átlagos vízállása 110 centiméter volt. - írja a Veol.

hellovidek.huhellovidek.hu

Ez egyben azt is jelenti, hogy az idei évben közel húsz centiméterrel növekedett vízszint, ami a tavalyi aszályos esztendőben olyan mértékben csökkent, amelyre 2012  óta nem volt példa. Január harmadikán például alig haladta meg a 80 centimétert, de utána a csapadékos időjárás következtében több mint 10 centimétert emelkedett a szint hónap végéig. Aztán folytatódott az idei lassú emelkedés, a március 9-én mért 102 centiméter öt centiméterrel haladta meg az egy hónappal korábbit, most pedig végre elérte a 110 centimétert. Ez a korábbi szabályozási szintnek egyébként megfelelne, ám a 2019 februárjától hatályos szabályozási szint 120 centiméter, így ez alapján még mindig hiányzik 10 centiméter  a Balatonból. A csapadékos időjárás természetesen még javíthat ezen, maga a vízminőség pedig a Vízügyi Főigazgatóság mérési adatai alapján továbbra is kiváló.

vizugy.huvizugy.hu

További cikkek

Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban kedden.
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A városban egyre nagyobb gondot okoz a parkolás Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint.
A biológiai nem már a születés előtt eldől
A biológiai nem már a születés előtt eldől
Megtaláljuk, vagy kitaláljuk magunkat? címmel tartott előadást Sümegen Uzsalyné Pécsi Rita főiskola tanár, neveléskutató szerdán délután. A meghívott vendéget és az érdeklődőket a házigazdák nevében Végh László polgármester, a szervező Padányi Alapítvány képviseletében Horváth Tibor köszöntötte a Róza cukrászdában.