HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 2.
//
Zsigmond névnap

Kirándulóhelyet alakítanak ki a Szentkút emlékhelynél

2023. április 24. 13:12
Pihenő- kirándulóhely létesül a Szentkút régi helyén - sok tapolcai dolgozott érte az elmúlt napokban is - számolt be a Tapolcai Média.

A Tapolcai Nőklub Egyesület által elnyert EKF-es mikro pályázatnak és 30-40 tettrekész, szorgalmas tapolcai civilnek köszönhetően ( zömében a nőklub, illetve az Egységben Tapolczáért Egyesület tagjai),  erdei kiránduló-pihenő helyet (Szentkút emlékhelyet)  alakítanak ki Zalahaláp mellett. A terület közigazgatásilag Tapolcához tartozik, a parkettagyárhoz vezető bekötőútról leágazva közelíthető meg, kifejezetten szép és csendes, erdős, ligetes környezetben van.

A Nőklub kezdeményezése Tapolca város önkormányzata és az erdőt gondozó Uzsai Erdészeti Igazgatóság illetékeseinek összefogásával valósulhat meg. Az emlékhely  hivatalos átadó ünnepségét május 10-én tartják majd - tudta meg a Tapolicai Média.

Bálint György a nőklub tagjaként, sokadmagával  vett részt a munkálatokban és a Szentkút újkori történetét is megosztotta velünk.  Elmondta, a terület régi zarándokhely, majd turisztikai hely volt, amelynek forrása, kiépített kútja egészen 1983-ig, a forrás kiapadásáig ezen a helyen állt. Akkor átvitték a Malom-tóhoz, a műemlék jelenleg is ott van, minden tapolcai ismeri.

- Sajnos a környezet megváltozott, a forrást tápláló vizek a nyolcvanas évek közepén elapadtak. Korábban a közelben lakó emberek rendszeresen eljártak ide, a forrás  kristálytiszta vizét itták és hordták haza otthonaikba. Gyermekként magam is jártam itt, kellemes, szép ligetes hely volt. Most azon dolgozunk, hogy egy emlékelyet hozzunk létre, ezért bozótot írtunk, kitisztítjuk a kissé elvadult területet. Célunk, hogy  látogathatóvá tegyük a helyet a kirándulók, a természetben pihenésre vágyók, vagy éppen a tapolcai, zalahalápi diákok, osztályok számára. Új információs táblát is állítottunk, amely elmeséli a Szentkút történetét, stílusos bazalt emlékkő utal majd kút eredeti helyére. Ezenkívül padokat, asztalokat telepítünk,  szalonnasütő helyet  tervezünk kialakítani itt- árulta el Bálint György. 

További cikkek

Az első magyarok a Balatonnál
Az első magyarok a Balatonnál
A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület Tapolcai történelmi délutánok 2024 programsorozata legutóbbi előadásán Hangodi László történész a Balatonnál letelepedő első magyarokról szólt.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Kamarazenei találkozó arany minősítéssel
Kamarazenei találkozó arany minősítéssel
A Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola-AMI két kamaracsoporttal képviseltette magát a Balatonalmádi Kamarazenei Találkozón, amelyet a Pannónia Kulturális Központban rendezett a Balatonalmádi Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola a napokban.