HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. március 29.
//
Auguszta névnap

Az ajkai kórház Veszprém megye második legfontosabb kórháza most is és marad a jövőben is

Számos rémhír kapott szárnyra az ajkai Magyari Imre Kórház működése kapcsán. Hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartott dr. Töreki Vörös Ibolya főigazgató, dr. Nagy Zoltán főigazgató, dr. Navracsics Tibor kormánybiztos és Fülöp Zoltán képviselő.

A jelenleg hatályos járványügyi szabályok és a kórház látogatási tilalmát tiszteletben tartva az épület előtt tájékoztatták a sajtó megjelent képviselőit a kórházban folyó munkáról.

Dr. Nagy Zoltán főigazgató hangsúlyozta, hogy ellátatlan beteg nincs. A covidos betegek biztonságos ellátásuk miatt átszervezésre került a kórházi ellátás. Ez négy osztály működésének szüneteltetését, átszervezését jelenti. Ezek a traumatológia, neurológia, a krónikus belgyógyászat, az ápolási osztály.  Mindez lehetővé tette azoknak a humán erőforrásoknak a biztosítását, amely a covidos betegek ellátását igénylik. Ennek a feladatnak eleget tettünk, és a kórház a plusz feladatoknak megfelelően a betegek fogadására rendelkezésre áll -  mondta dr. Nagy Zoltán. Természetesen ez kényelmetlenseggel is jár, de ez a betegellátást egyáltalán nem veszélyezteti. A krónikus betegek a tapolcai kórházban kaptak helyet, a traumás betegeket pedig már a mentésirányítás a veszprémi kórházba küldi.

Dr. Nagy Zoltán, főigazgatóDr. Nagy Zoltán, főigazgató

Dr. Nagy Zoltán elmondta, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek a kórházban. Teljes külső és belső felújítás történt, új fűtéstechnikai rendszert is kiépítettek. A közelmúltban 3 milliárd forint érkezett arra, hogy a kórtermek is megújuljanak, olyan oxigén ellátó rendszer került kialakítására, amely lehetőséget ad arra, hogy minden kórházi ágynál rendelkezésre álljon az oxigén szükség esetén. Ez is a kórház stabilitását támasztja alá.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató elmondta, hogy minden intézkedést megfelelően átgondolva, a betegek érdekét figyelembe véve hoztak meg és ez a jövőben is így lesz.  Ezekben a döntésekben a mindenkori miniszteri rendelet az irányadó. Attól senki el nem térhet. Újságírói kérdésre a főigazgató elmondta, hogy az ellátási rend visszaállítása abban a pillanatban megtörténik, amikor a járvány jelenlegi hulláma lecseng és nem lesz szükség a humáninfrastruktúrára. Ez két-három napot vesz majd igénybe, attól a pillanattól kezdve, hogy a rendelet ezt lehetővé teszi.

Dr. Töreki IbolyaDr. Töreki Ibolya

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos kiemelte, hogy az ország a negyedik hullám kellős közepén van, és azért rendkívüli intézkedéseket is kellett hozni. Ezek nemcsak Ajka városának fontosak, hanem mindazoknak a településeknek is, ahol az ellátási kötelezettsége van.

Navracsics Tibor, kormánybiztosNavracsics Tibor, kormánybiztos

Kitért arra, is, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program során az egészségügyi hátteret is az ajkai kórház jelenti majd. Ugyanakkor az Észak-dunántúli Gazdaság fejlesztési Övezet szempontjából is kiemelkedően fontos a kórház stabil jelene és jövője.  Kormánybiztosként szövetséget ajánlott Ajka polgármesterével, hiszen az együttműködés már az Európa Kulturális Főváros programban megvalósult, már kapott a város 300 millió Ft-ot épületfelújításra, a csónakázó tó megújítására 450 millió Ft-ot biztosítottak. Ezt a szövetséget javasolta a fejlesztések kapcsán, a kórház vonatkozásában is.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy nincs ok az aggodalomra. A kórház stabil, stabil is marad, rendelkezésre állva a 60 ezer embernek, akik az ellátási területen élnek.

hirhid.hu

További cikkek

Második helyen a Bánki természetjárói
Második helyen a Bánki természetjárói
Második helyen végzett a Veszprém Vármegyei Természetbarát Szövetség értékelése alapján 2023-ban a Bánki Donát Természetbarát Egyesület. A természetjárók mindig a dobogó első vagy második helyén foglalnak helyet. Az idén 11 természetjáró szakosztály adta be a szövetséghez az önértékelését, amely alapján megszületett a sorrend.
Környezetvédelem és evezés
Környezetvédelem és evezés
A víz világnapja alkalmából evezésgyakorlással egybekötött környezetvédelmi napon vettek részt az Ajkai Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Általános Iskola Bejárható Magyarország programban tanuló felső tagozatosai 30 fővel, valamint a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete hasonló gyermeklétszámmal. Március 23-án, szombaton délelőtt az időjárás is kellemes volt. A programon részt vett Dorner László alpolgármester, aki segített a kenuk vízre bocsátásában is.
Hatvanéves sportpályafutás: fiatalok százaival ismertette meg a tájfutást Ládi János
Hatvanéves sportpályafutás: fiatalok százaival ismertette meg a tájfutást Ládi János
Ládi Jánost Ajkán szinte mindenki sportolóként, tájfutóként ismeri. Gyerekek, fiatalok százaival ismertette meg a sportágat. Ma is mosolyogva emlékezik arra a napra 1972 szeptemberében, amikor először indult tájfutni térképpel a kezében. El is tévedt, viszont egy életre megfertőződött a sporttal.
Véget értek az Oviolimpia elődöntői
Véget értek az Oviolimpia elődöntői
Hetedik alkalommal szervezett Oviolimpiát a legkisebbeknek a Sportváros Nonprofit Kft. Jákli Péter sportszervező koordinálásával.
Kilencvenévesen is tevékeny az ajkai díszpolgár
Kilencvenévesen is tevékeny az ajkai díszpolgár
90. születésnapja alkalmából szólt a köszöntő Ajka díszpolgárának, Tilhof Endrének a napokban.