HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Új közösségi tereket adtak át Veszprémben

2023. május 8. 16:28
A VEMÉV-SZER munkájának köszönhetően Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje valósult meg, amely során a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékén a szabadtéri és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, több szolgáltatással és szabadidős lehetőségekkel is kiegészített, egybefüggő sétálóövezetet alakítottak ki.

Újabb sikeres projekt valósult meg a 2023-as Európa Kulturális Fővárosában: május 8-án átadták Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektjének fejlesztését, a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését célzó Zöld Város projektet.

A fejlesztés két projektből állt össze: a kulturális negyed programból, illetve a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb megújításából. A kulturális negyed program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2,9 milliárd forintos európai uniós támogatásával, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program több mint 350 millió forintos forrásaival 3 milliárd 256 millió forintból valósult meg.

MTIMTI

A több mint 10 éve, a Séd-völgyben megvalósult Kolostorok és kertek sétaútvonal mintájára megvalósult projekt eredményeként a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és az Erzsébet-liget által határolt belvárosi területen teljeskörűen felújították parkot és annak eszközeit, továbbá a korábban elhagyatott állapotú Kálvária-dombon egy új lépcsőt és akadálymentes falsétányt építettek, valamint egy kávézót is létrehoztak a támfal mellett.

Ezáltal Veszprém szívében egy olyan zöld sziget jött létre, amely a különböző funkciókat betöltő kulturális szigetek által immáron lehetőséget kínál a különböző generációk rekreációjára, így a kikapcsolódni vágyók többek között egy új játszótért, napozó ágyakat és számos padot is igénybe vehetnek a területen.

Ezen túl a Zöld Város kialakítása során

  • a Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrészen gyalogos közlekedési- és rendezvényterület hoztak létre;
  • az Erzsébet sétány és Erzsébet liget területein megújultak a zöldfelületek és az utcabútorok;
  • őshonos magyar növényfajok bemutatásával kialakítottak egy etnobotanikai kertet a múzeum és a tájház között;
  • valamint az egész területen megújult a közvilágítás is.

MTIMTI

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a minőségi közterületek fontosságáról szólva elmondta: Veszprémben 2010-ben adták át a Séd-völgyi városrehabilitációs projektet, amelyet később az ország legszebb sétaterének választottak, sőt nemzetközi virágosítási versenyen is nyert el különdíjat.

Hangsúlyozta: amint van egy minőségi közterület, amelyet több generációs is tud használni, azt belakják az emberek.

A polgármester jelezte: Veszprémben célként fogalmazták meg azt, hogy életminőségben a város 2030-ra tartozzon az európai elithez, ehhez pedig ilyen beruházásokra van szükség. Rámutatott:

nem csak egy nagy közpark újult meg a városban, de korábban a szomszédos zeneiskola épületét is kívül-belül felújították, a parkkal szomszédos Pannon Egyetem kerítését pedig elbontották, így egy átjárható terület jön létre.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője méltatta a város fejlesztési stratégiáját, és hosszan sorolta azokat a beruházásokat, amelyek már megvalósultak az elmúlt évtizedben Veszprémben. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a Zöld város projekt részleteit ismertetve kiemelte:

olyan öthektáros parkot adnak át, amely nemcsak a városlakókat, hanem a térségben élőket is szolgálni fogja.

A parkban több szobor is helyet kapott, a hétfői ünnepségen Veszely Jelena szobrászművész alkotásáról, a Furulyás lányról Wehner Tibor művészettörténész beszélt.

MTIMTI

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.