HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Fél évszázada találkoznak Sümegen a sejtbiológusok, orvosok, kutatók

2023. május 25. 11:48
Sümeg már ötven éve ad otthont a tudósoknak. 

A konferencia továbbra is őrzi a multidiszciplináris jelleget, a Gordon-Konferencák nyitott, párbeszédes formáit szem előtt tartva. Így lehetőség van a legváltozatosabb területeken természettudományos kutatást végző szakembereknek találkozni, egymástól tanulni és baráti légkörben eszmecserét folytatni.

A konferenciát idén a Pécsi Tudományegyetem két munkacsoportja szervezte, amely kicsit megszabja a fő tématerületeket, melyek a komplex jelátviteli mechanizmusok köré csoportosultak elsősorban az immunrendszer és a neuronális rendszer működésével kapcsolatban. Lesz szó a membrán-transzporter fehérjék szerkezetéről, funkcióiról, a membrán lipid raftjainak szerepéről és befolyásolási lehetőségeiről, de organogenezisről és az immunrendszer sejtjeiben zajló jelátviteli folyamatokról is. Várjuk a biofizika, biokémia, genetika, élettan onkológia gyógyszertudomány és elméleti orvostudományi kutatási eredményeket bemutató absztraktokat, melyek kapcsolódnak a membrán működéséhez, az abban zajló jelátviteli útvonalakhoz melyek megváltoztatják a sejtek funkcióit, túlélésüket vagy pusztulásukat okozva.- mondta a szervezők nevében Dr. Berki Timea Pécsi Tudományegyetem, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet munkatársa. 

Végh László Sümeg város polgármestere köszöntőjében a tudomány fontosságát hangsúlyozta, illetve arról beszélt, hogy milyen fontos a városnak, hogy 50 éve ide jönnek vissza tudósok. Sümeg vendégszeretete irányukba nem csak erre a opár napra korlátozódik, hiszen jól eső érzés, mikor az év különböző részeiben a városban összetalálkozunk egy-egy olyan vendéggel, aki a családjával van ugyan, de a Membrán-transzport konferencián is találkozunk évről-évre. 

A vendégek meglátogatták a Püspöki Palotát és Sümeg különféle nevezetességeit. 

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Ramassetter nevét veszi fel a sümegi borlovagrend
Ramassetter nevét veszi fel a sümegi borlovagrend
Névváltoztatást tervez a sümegi Pannon Császári és Királyi Borlovagrend. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor rövidesen Sümeg egykori mecénása, jótevője, Ramassetter Vince nevét viseli majd a borrend.