HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 8.
//
Mihály névnap

További fejlesztés várható a 8-as úton Devecser irányába

2021. december 31. 19:06
Megvan, hogy kik tervezik a 8-as út Herend és Devecser közti szakaszának négysávosítását.

Kiderült, ki készíti elő a 8-as számú főút Herend és Devecser közötti négysávosítását. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hirdetménye szerint a szakaszt az UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt., az UNITEF'83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. tervezi nettó 2,45 milliárd forintos szerződéses értéken, adta hírül a Magyar Építők.

A beruházásban a 8-as főút a két település között egybefüggően hozzávetőlegesen 27,5 kilométeren négysávosodik. A projekt tartalmazza

a szükséges különszintű csomópontok és piehenők kiépítését,

az országos közúthálózat alternatív kiegészítő elemeit,

és az önkormányzati utak korrekcióját is.

A fejlesztésben mintegy 12 kilométer hosszan új nyomvonalon épül gyorsforgalmi út, emelett az eredeti nyomvonal cca. 15,5 km-en kerül négynyomúsításra és 11,5 t teherbírású burkolatmegerősítésre.

Devecser elkerülője is a feladatok között

A szakasz a legnagyobb műtárgyként tartalmazza a Városlődi-völgyhíd áttervezését is, ahol felszerkezet tervezett hossza 91,40 méter.

A közbeszerzésből az is kiderül, hogy a szakasz négynyomúsításához szükséges az engedélyezési tervek korszerűségi felülvizsgálata, valamint a kiviteli tervek elkészítése.

Az összegzés külön kitér Devecser nyugati elkerülőjére és az Ajka-Bakonygyepes elkerülő útra, miután előírja ezek engedélyezési és kiviteli teveinek elkészítését, valamint a szükséges engedélyek megszerzését.

BIM rendszerben kell megtervezni

A tervezési feladat részeként az Ajka-Bakonygyepes elkerülő útnak a 7339-es jelű Ajka - Devecser összekötő útig történő meghosszabbítási lehetőségének a tanulmánytervi szintű vizsgálatát is el kell végezni mintegy 1,5 km hosszban.

A tervezési feladaton belül BIM rendszerben (3 dimenzióban) kell megtervezni a négynyomúsítással érintett szakaszokat.

 

Hora Gerda Csenge

További cikkek

Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Ötven diák kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében hétfőn reggel.
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon "Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát.
Gondot okoz a parkolás Tapolcán
Gondot okoz a parkolás Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint a parkolás egyre nagyobb gondot okoz Tapolcán.
Nem emeli a lakbéreket az önkormányzat
Nem emeli a lakbéreket az önkormányzat
Több napirendet is tárgyalt a sümegi képviselő-testület a legutóbbi ülésén, így döntöttek a lakbérek befagyasztásáról, foglalkoztak a közvilágítás korszerűsítésével és a András Ferenc filmrendező halála kapcsán is elfogadtak egy határozatot.
Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége
Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége
Két osztály 32 fiútanulója vett búcsút középiskolai tanulmányai helyszínétől május 3-án. Az Ajkai Gimnázium Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegysége a 2023–2024-es tanévben nyolc hegesztőt, nyolc villanyszerelőt, hat ácsot, öt kőművest és öt asztalost bocsát ki.