HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 16.
//
Csongor névnap

Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor

2023. június 9. 10:16
hirado.hu
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.

Navracsics Tibor a Portfolio Balaton Business Forum 2023 rendezvényen Balatonfüreden úgy fogalmazott: sokaknak a Balaton csak egy egyszerű üdülőterület, amelyre nyaranta gondolnak, másoknak viszont olyan lakóterület, amely egyre rosszabb szociológiai mutatókkal rendelkezik.

Az ingatlanárak rendkívül magasak a térségben, így az itt élő fiataloknak nehézséget jelent megvásárolni első lakásukat, ezért a környezetvédelmi, turisztikai, kulturális problémák mellett életkezdési gondokról is beszélni kell a Balaton környékén – mondta. Ezért összefogásra és párbeszédre biztatta a gazdasági, kulturális és társadalmi szféra szereplőit.

A miniszter bemutatta a térség demográfiai változásait, köztük azt, hogy az országon belüli vándorlásnak egyik legjelentősebb célterülete a Budapest-Győr-Veszprém háromszög. Emellett a szuburbanizáció, a nagyobb városokból a környező településekre való népességkiáramlás is megfigyelhető, a térségben főként a Balaton keleti medencéjében.

Ezekre a folyamatokra az ingatlanpiac is reagál, Budapest, Győr és Debrecen mellett a Balatonnál a legmagasabbak az ingatlanárak. Emiatt nehéz a régióban életet kezdeni, és így egyre inkább elöregszik a Balaton térsége – mutatott rá Navracsics Tibor.

Jelezte: az aktuális uniós költségvetési időszakban kiemelt térségként jelenik meg a Balaton környéke, továbbá az Európa kulturális fővárosa programban Veszprém mellett a Bakony-Balaton régió 116 települése is részt vesz.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a 116 település együttműködése biztató, és remélte, hogy ezt a lendületet a következő években is fenn tudják tartani egy olyan térség érdekében, amely az itt élőknek élhető, az ide látogatóknak pedig vonzó maradhat.

További cikkek

Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban kedden.
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A városban egyre nagyobb gondot okoz a parkolás Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint.
A biológiai nem már a születés előtt eldől
A biológiai nem már a születés előtt eldől
Megtaláljuk, vagy kitaláljuk magunkat? címmel tartott előadást Sümegen Uzsalyné Pécsi Rita főiskola tanár, neveléskutató szerdán délután. A meghívott vendéget és az érdeklődőket a házigazdák nevében Végh László polgármester, a szervező Padányi Alapítvány képviseletében Horváth Tibor köszöntötte a Róza cukrászdában.
Egészségnapot szerveztek a szépkorúak számára
Egészségnapot szerveztek a szépkorúak számára
Második alkalommal szervezte meg a szépkorúak számára az egészségnapot az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete. A Kaszinó nagyterme ismét megtelt érdeklődőkkel április 9-én.
Felkészítik a tapolcai strandot a szezonra
Felkészítik a tapolcai strandot a szezonra
A strand nyári szezonra való előkészítése folyamatban van, a nyitást június elsejére tervezik.