HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. március 28.
//
Gedeon névnap

Kihirdették Veszprém vármegye borát

2023. június 9. 9:38
Veol.hu
Száraz vörösbor kategóriában az Aklan Családi Pince Cabernet Franc (2020) bora, míg száraz fehérbor kategóriában a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Zenit (2022) bora nyerte el a 2023. évi Veszprém Vármegye Bora kitüntető címet.

Az erről szóló elismerő oklevelet Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja közösen adták át a nyertes borászatok számára az Aklan család lesencetomaji birtokán és a badacsonyi kutatóállomáson.

A Veszprém Vármegye Bora versenyt még 2011-ben hívta életre a kormányhivatal és a vármegyei önkormányzat azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a vármegye történelmi borvidékeire és az itt élő borászok értékteremtő munkájára. A vármegyei közgyűlés elnöke szerint a bor Veszprém vármegye jellegzetes terméke, igazi „hungarikum”, mely az itt élő emberek hagyománytiszteletét, szakmai hozzáértését és szorgalmát jeleníti meg.

A boros megmérettetésre érkezett nedűkből társadalmi zsűri választotta ki a két kategória legjobbjait. Az egyedi hascímkével ellátott palackokat főként reprezentációs célokra használja fel a vármegyei önkormányzat és a kormányhivatal pl. delegációk látogatása alkalmával. A kategóriák győztesei között az elmúlt időszakban volt már száraz, félszáraz fehérbor, vörös-, rozébor, de félédes, édes bor is.

További cikkek

Kilencvenévesen is tevékeny az ajkai díszpolgár
Kilencvenévesen is tevékeny az ajkai díszpolgár
90. születésnapja alkalmából szólt a köszöntő Ajka díszpolgárának, Tilhof Endrének a napokban.
Navracsics Tibor szerint demográfiai válságban van a Balaton térsége
Navracsics Tibor szerint demográfiai válságban van a Balaton térsége
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Biztonságban a Balatonon című siófoki konferencián beszélt arról, hogy a területfejlesztési politikában az új fókusz a kis- és középvárosokra, valamint a térségi együttműködésre irányul, valamint elmondta, hogy a Balaton térsége jelentős demográfiai kihívásokkal küzd, ezért a helyi közszolgáltatások fejlesztése és az elérhetőségük javítása is napirenden van.
Ez az év soha nem érhet véget: megnyílt a Best of című kiállítás Veszprémben
Ez az év soha nem érhet véget: megnyílt a Best of című kiállítás Veszprémben
A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program páratlanul gazdag művészeti kínálattal fogadta az érdeklődőket, így a Művészetek Háza Veszprém a Dubniczay-palotában március 8-án megnyílt időszaki kiállításán ezeket a kreatív művészeti projekteket eleveníti fel válogatott képző- és iparművészeti alkotásokkal, interaktív és helyspecifikus installációkkal.
Lemondott az ajkai kórház igazgatója
Lemondott az ajkai kórház igazgatója
Azonnali hatállyal, indoklás nélkül adta be lemondását a Magyar Imre Kórház főigazgatója, Nagy Zoltán.
Fókuszban az egészség
Fókuszban az egészség
Az egészséges táplálkozásról, a mozgás szerepéről az élet folyamán, a gyermekek egészségéről tartottak előadást a szakemberek a Csingervölgyért Egyesület tagságának és az érdeklődőknek február végén a Modern Ajka programsorozat keretében.