A Veszprémi Érseki Pincészet kutatásában a balatoni borok, szőlőfajták és borvidékek ismertségéről, a borválasztás szempontjairól is szerepeltek kérdések. Több mint ezerkétszázan töltötték ki az online kérdőívet. Ötvenkét százalékuk a száraz borok hazájaként tekint a Balaton környékére, és körülbelül ugyanennyien említették a balatoni borok jellegzetességeként a vulkanikus ízvilágot.
A balatoni régió hat borvidéke közül a badacsonyi a legnépszerűbb
A kutatás résztvevőinek negyvenegy százaléka az ottani pincészetek borait kedveli a legjobban. A legkedveltebb balatoni fajtaborok rangsorát magasan az olaszrizling vezeti, a kitöltők majdnem hetven százaléka fogyasztja szívesen, amelyet a szürkebarát, a kéknyelű és a sauvignon blanc követ. A válaszadók többsége nemcsak vásárol balatoni borokat, de ismeri is a régióban termesztett szőlőfajtákat.
Mi alapján választunk a balatoni borok közül?
Az online kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárlók mi alapján választanak a balatoni borok közül. Az eredmények alapján a legfontosabb szempont a bor jellege – vagyis hogy fehér-, rozé- vagy vörösborról van-e szó.
Minden második kitöltő a számára szimpatikus pincészetek borai közül választ a legszívesebben, negyvenöt százaléknak a szárazsági fok, negyvenkét százaléknak pedig a borvidék is lényeges szempont vásárláskor. Arra a kérdésre, hogy milyen alkalomhoz illenek leginkább a balatoni borok, a válaszadók többsége a baráti és családi összejöveteket, a közös grillezést említette. Legtöbben tisztán isszák a balatoni borokat, tízből csak négyen szoktak fröccsöt készíteni. A Balaton környéki borászatok számára jó hír, hogy a kitöltők kilencvennégy százaléka nemcsak nyaraláskor, hanem az év többi időszakában is szívesen iszik balatoni borokat.
A kutatásról
A Veszprémi Érseki Pincészet online kérdőívét több mint 1200-an töltötték ki 2023 júniusában, fele-fele arányban nők és férfiak. Huszonkét százalékuk Budapesten, húsz százalékuk Veszprém, tíz százalékuk Pest vármegyében él, a többi válaszadó lakhelye más vármegyében található. A résztvevők egyharmada a 46-55 éves, egynegyede a 36-45 éves korosztályhoz tartozik, tizennyolc százaléka pedig 26-35 éves.
A kitöltők közül majdnem mindenki fogyaszt bort, több mint negyvenöt százalékuk hetente többször is, húsz százalék hetente egyszer, harmincöt százalékuk ennél ritkábban. Kilencvenöt százalékuk kóstolt már balatoni bort, a Veszprémi Érseki Pincészetet nyolcvan százalékuk ismeri.