HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 19.
//
Vilhelmina névnap

Megelevenedett a történelem Sümegen

2023. szeptember 20. 9:53
Koós Rita
A magyar történelem egyáltalán nem könnyű időszakában, 1940-ben alapított iskolát Sümegen a Keresztes Nővérek Kongregációja. Az iskola 1948-ig működhetett, ez alatt az idő alatt számos Sümegen és Sümeg környékén élő leány kapott szigorú nevelést, máig ható tartást és tudást az apácáktól. Rájuk és velük emlékeztek Sümegen a Püspöki Palotában.

1998-ban az egykori sümegi növendékek összefogtak és találkozót szerveztek. Ez a rend feloszlatását követő 50. évben volt, és mintegy 150 diákot tudtak összehívni a megemlékezésre. Ekkor avatták fel a palota kapualjában ma is megtalálható emléktáblát, s a találkozó résztvevőinek még egy jelvényt is készítettek az egykori iskolai egyenruhához tartozó sapkán hordott eredeti jelvény emlékére - olvasható az iskola történetét összefoglaló írásban.

2023-ban elmondhatjuk, hogy már 75 év telt el az utolsó polgárista növendékek ballagása óta, és mégis 40 meghívót sikerült kipostázni az egykori diákoknak, akik többségükben már csak az általános iskolai képzést kaphatták az apácáktól. 

Az egymást évtizedek óta nem látott idős hölgyek a kezdeti megilletődöttség után ismét kislánnyá váltak. Az előkerülő régi történetek átkoreografálták a jól megtervezett programot, az események folyását az egykori növendékek alakították a maguk kedvére.

Az egykori polgárista lányok azért nem felejtették el megkoszorúzni a még 1998-ban felavatott emléktáblát, a spontán elénekelt Szózat hangjai pedig bepárásították a szemeket. Az apácák által nevelt, mára a 90. évük felé haladó nagymamák hazájuknak rendületlenül hívei maradtak.

Az iskola teljes történetét, a fellelhető dokumentumokat itt olvashatják tovább: https://padanyipalota.blogspot.com/2023/09/tudassal-es-hittel-felvertezve.html

További cikkek

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.
Gaál Zsóka vezeti a magyar női válogatottat
Gaál Zsóka vezeti a magyar női válogatottat
Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ajkai Gaál Zsóka szerepel az első táblán a budapesti sakkolimpián induló női A csapatban.