HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 16.
//
Edit névnap

A százhatvan éve született Herczeg Ferencre emlékeztek

2023. szeptember 27. 8:17
VEOL.hu
Herczeg Ferenc születésének 160. évfordulóján koszorúzással emlékeztek Badacsonytördemicen az írófejedelemre, a róla elnevezett strand park­jában lévő szobránál, valamint az egykori birtokánál elhelyezett márványtáblánál.

A Herczeg Ferenc nevét viselő tördemici strand bejárataA Herczeg Ferenc nevét viselő tördemici strand bejárata

Herczeg Ferenc születésének - szeptember végi - 160. évfordulóján megkoszorúzták az írófejedelem szobrát a róla elnevezett strand parkjában. A képen a badacsonytördemici önkormányzat nevében Horváth Zoltán polgármester és Szántai Attiláné képviselő koszorúz

Az emlékezés koszorúját az önkormányzat részéről Horváth Zoltán polgármester és Szántai Attiláné képviselő helyezte el, a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület részéről Tatay Ágota és Szakál Béla, a Herczeg Ferenc strand részéről Horváth Zoltánné ügyvezető és Somogyi László, majd Szántai Attiláné ismét, ezúttal a Herczeg Ferenc Társaság részéről.

Másnap, szombaton, szintén a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület szervezésében a badacsonytördemici plébánián folytatódott a program. A kezdéshez a Batsányi Táncegyüttes adta meg az alaphangulatot, majd az egyesület elnöke, Nagy István köszöntötte a megjelenteket. Beszédében vázolta az egyesület céljait, tevékenységét, és szólt a Herczeg Ferenc-kultusz badacsonylábdi kezdetéről, kiemelve ebben a korábbi polgármester, néhai Vollmuth Péter szerepét.

Élményszámba ment Krizsik Alfonz színművész fellépése, aki részleteket olvasott fel Herczeg Ferenc Hűvösvölgy című kötetéből. Az első részlet arról szólt, hogy az író miként talált rá lábdihegyi birtokára, a második pedig a Badacsony hegy megmentése érdekében tett erőfeszítéseit elevenítette fel. Herczeg Ferencnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Badacsonyt nem bányászták el. A résztvevők Veres Miklóstól, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusától számos újdonságot megtudhattak, többek között a badacsonylábdi Herczeg Ferenc-emlékhellyel kapcsolatban, de velük volt Zsille Gábor a Magyar Írószövetségtől, akitől szintén sok érdekességet hallhattak. Az már csak a ráadás volt, hogy mindenki megkóstolhatta Herczeg Ferenc - az eredeti recept alapján elkészített - kedvenc almatortáját, és szüreti időszak lévén a frissen préselt must sem hiányzott a kínálatból, a finom badacsonyi borral együtt.

Bognár Andrea és Csizmadia Zsuzsa segítségével egy rögtönzött tárlatot is berendeztek a helyszínen a szervezők az egyesület tulajdonában lévő kiállítási tárgyakból. Az estet a birtokkal szemben lévő Szent Ignác-kápolnában tartott szentmise zárta. 

További cikkek

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.
Gaál Zsóka vezeti a magyar női válogatottat
Gaál Zsóka vezeti a magyar női válogatottat
Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ajkai Gaál Zsóka szerepel az első táblán a budapesti sakkolimpián induló női A csapatban.