HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 17.
//
Paszkál névnap

Az életért sétáltak rózsaszínben Ajkán

2023. október 15. 21:18
VEOL.hu
Negyedik alkalommal hívták fel a figyelmet a Séta az életért program keretében a szervezők és a résztvevők a megelőzés, a szűrés, a mellrákszűrés fontosságára október 14-én. A Magyar Imre Kórház főbejáratánál Királyné Gősi Erika orvos igazgató köszöntőjében megfogalmazta, hogy az egészségügyi szolgáltató és civil szervezetek kapcsolata fontos. Az intézmény elhivatott, hogy biztosítsa a korszerű betegellátást, a szűrést.

A kórháznak nem csupán gyógyító, hanem megelőző szerepe is van. Fontos, hogy a 20 éven felüli hölgyek ismerjék az önvizsgálat módszerét. A teljes biztonság miatt a szűrővizsgálat is fontos. A 45 és 60 év közötti nőknél kétévente szükséges a mammográfiai vizsgálat. 

Hornyák Lajos, a Veszprémi Onkoradiológiai Centrum vezető főorvosa köszöntőjében kiemelte, hogy  Nagy Zoltánnal, az ajkai kórház főigazgatójával sikerült elérni, hogy a mammográfiás szűrés itt is hozzáférhető legyen. Fülöp Zoltán önkormányzati képviselő elmondta, mindent el kell követni azért, hogy az életet meghosszabbítsuk. Fontos, hogy az édesanyák, nagymamák minél tovább köztünk legyenek. A férfiaknál is ugyanúgy fontos a rendszeres szűrővizsgálat.

A köszöntők után a menet rózsaszín léggömböket a magasba tartva az Agorára indult, ahol a program további része zajlott. 

Schwartz Béla köszöntőjében elmondta, hogy  Ajka a  800 éves, majd a 60 éves programsorozatában, most a Modern Ajka keretében is szervez szűrővizsgálatokat. Szorgalmazzák, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.  A polgármester köszönetet mondott Szalai Katalinnak, aki Ajkára elhozta a programot, valamint  barátainak, akik segítenek neki. 

– Minden aktivitásra szükség van, hogy a mi városunk egészségesebb legyen, mint az országos átlag. Sok tekintetben jobbak vagyunk, ezt az egészséges ember példáján is jó lenne követni. A mi közösségtudatunk sokkal jobb, mint az országos átlag. Ajka rendkívüli emberek lakóhelye, és ez a közösségből formálódott. Itt nagy üzemek voltak, azok mindig jó hatással voltak az egyénre, az egyén boldogulására, amely még sok évig érezteti a hatását. Az egészség terén még nem tudjuk ezt elmondani, de a kultúrában már igen. A lakóinknak a kulturális igénye magasabb, mint az országos átlag, ezt számos ténnyel tudjuk bizonyítani, például a színházlátogatók számával. Jó lenne, ha az egészség terén is elérnénk ezt, ezért mindenki aktivitására számítok – tette hozzá a polgármester. 

A léggömbök felengedése előtt Dornerné Kiss Edit, az Egészségügyi Nyugdíjas Klub tagja köszöntötte a séta résztvevőit. A rózsaszín szalag  és szín az emlőrák elleni küzdelem hivatalos szimbóluma 1991 óta. A jelentése egyik oldalon a fenyegetettség, a félelem a betegségtől, a szenvedéstől, a haláltól, de van másik oldala, a gyógyulás reménye és a tudatosság.

A délelőttöt kulturális műsor is színesítette.