HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Surján László Sümegen: Valahol utat tévesztettünk

2023. október 21. 7:16
VEOL.hu
Az elvesztett józan ész nyomában címmel tartott előadást Surján László, a KDNP tiszteletbeli elnöke Sümegen pénteken este a Róza cukrászdában jelentős érdeklődés mellett.

Surján László (balról), a KDNP tiszteletbeli elnöke Sümegen, Horváth Tibor teológus és Végh László polgármester társaságában Az elvesztett józan ész nyomában című péntek esti előadáson  Fotó: Szijártó János/NaplóSurján László (balról), a KDNP tiszteletbeli elnöke Sümegen, Horváth Tibor teológus és Végh László polgármester társaságában Az elvesztett józan ész nyomában című péntek esti előadáson Fotó: Szijártó János/Napló

 

− Olyan folyamatok zajlanak a világban és sajnos hazánkban is, hogy joggal mondhatjuk, elvesztettük a józan eszünket. Kétségbeesni talán még nem kell, hiszen Európa elmúlt ezer évében több olyan korszakot ismerünk, amelyre ugyenezt mondhatnánk. Szent-Györgyi Albert írt arról Az őrült majom című könyvében még az ötvenes években, hogy vajon az emberiség kibírja-e azt, ha őrült majom módjára viselkedik. Ő akkor az atomfegyverkezésre gondolt. Ma más a helyzet. Igaz ugyan, hogy senki nem tiltja meg azt, hogy az ember Istenbe kapaszkodva élje le az életét, ám napjaink társadalmi berendezkedés nem számol a természetfelettivel, sem az erkölcsi normákkal. Valahol utat tévesztettünk és ezért célszerű a gender kérdést a lehető legszélesebb megközelítésben vizsgálni, jobban mint azt, hogy ki miként éli a nemi életét. Csodálatos lehetősége az embernek, hogy szabadon dönthet, de ez egyben óriási felelősség is. Fontos tudni, ha hibázunk, azt helyre lehet hozni, s én abban bízom, hogy elindul majd egy nemzet méretű megtérési folyamat, s akkor talán krízis nélkül lehet ebből a helyzetből kimászni − mondta Surján László.

Végh László polgármester az estet szervező sümegi Padányi Alapítvány munkájáról szólt elismerően és külön köszöntötte Horváth Tibor teológust, aki mozgatórugója volt a péntek esti programnak. Az alapítványról úgy fogalmazott, annak küldetése van, s éppen azon értékek mentén, amelyek segítenek megőrizni az ember normalitását. Hozzátette, szerinte ma a Nyugat a diktatúra irányába halad a ma terjedő trendek alapján. 

Horváth Tibor szerint a szélsőséges megnyilvánulások helyett, autentikus érvekkel  hiteles, türelmes pedagógiával kell a jó irányba téríteni az embert, s ez alapvető változást hozhat. Surján László előadásában több más mellett kitért a hatalmas számú radikális muszlim európai jelenlétének veszélyeire, a férfi és női nemek közti különbségek összemosására irányuló veszélyes tendenciára és példákkal támasztotta alá a progresszív gondolkodás arrogáns megnyilvánulásait. A nemváltó műtétek veszélyeiről is hallhattak érdekes beszámolót a résztvevők Szabó Krisztina prezentálásában. 

Szíjártó János

További cikkek

Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Telt ház fogadta Márfi Gyula nyugalmazott érseket Sümegen a Róza cukrászdában, ahol Európa jelenéről és jövőjéről tartott előadást pénteken este.
Megszépült a badacsonyi Tátika, lezárult a projekt
Megszépült a badacsonyi Tátika, lezárult a projekt
Megszépült, megújult a Tátika, a badacsonyi kikötő melletti emblematikus, sokakban nosztalgiát ébresztő épület.
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen bűz árad a Zalagyömörő irányából Sümegre érkező szennyvízvezetékből, amely leginkább a Korona és az Akácos utca lakóit kínozza.
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a napokban Sümegen a Hotel Kapitányban, ahol a régió egyik legnagyobb társadalmi szervezeteként saját alapítású díjakkal ismerték el a területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.
A cél az életminőség javítása az aktív életmód révén
A cél az életminőség javítása az aktív életmód révén
Az a cél, hogy növekedjék az egészségben eltöltött évek száma, javuljon a magyar emberek életminősége – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Aktív Magyarország konferencia nyitónapján Tapolcán.