HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

A gázszerelőképzés tapolcai fellegvárában múzeumsarok hirdeti a szakma szépségét

2023. november 8. 7:18
VEOL.hu
A tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola épületgépész-tanműhelyében múzeumot avattak az elmúlt évtizedek a szakmával kapcsolatos használati tárgyaiból. Az avatással nyitották meg a Magyar Mérnöki Kamara Országos Magyar Épületgépész Napok programsorozatát.

A Széchenyi István Baptista Középiskola épületgépész-tanműhelyében múzeumot avattak az elmúlt évtizedek a szakmával kapcsolatos használati tárgyaiból  Fotó: Tóth B. Zsuzsa/NaplóAmint azt a szakoktatóktól, Csizmadia Lászlótól és Nagy Lászlótól megtudtuk, az intézmény jövőre ünnepli a helyi gázszerelőképzés 40. évfordulóját. Ennek apropóján terveztek létrehozni a tanműhely egy részében egy múzeum sarkot, amely a négy évtizedet felölelve bemutatja a mai tanulóknak, mekkorát változott a szakma, a technológia, a berendezési tárgyak sora. Honnan indultak 40 éve, a fatüzelésű fürdőhengertől miként jutottak el a hőszivattyúig. A bemutató létrehozásához nagy segítséget nyújtott a Magyar Épületgépészeti Múzeum és annak vezetése különböző tárgyi eszközök átadásával. A két szakoktató az őszi szünetben alakította ki a kiállítást, amelyet hétfőn avattak fel.  

Az ünnepségen jelen volt Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója, Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozata elnöke, Török Sándor, az Épületgépészeti Múzeum igazgatósága tagja és Hoffmann László, a Szegedi SzC Móravárosi Szakképző Iskola műszaki szakoktatója. Amint a vendégek elmondták, nem lehet jövőt építeni, ha a múltat nem ismerjük.

A múzeumok ötlete Chappon Miklóstól származik 2002-ből. A múzeum raktárban elfekvő anyagai közül azóta több használati tárgy az iskolákba került, hogy minden épületgépészeti oktatási intézményben, szakiskolában legyen néhány, és a diákok tanuljanak abból, hogy milyen eszközök voltak régen. Amint a tapolcai tárlat jelentős része szintén onnan származik. Az iskola pedagógusai azonban már elkezdték a gyűjtemény bővítését.  

A megnyitón szó volt arról is, hogy a bemutatott tárgyak láttán kiderül, eleinknek nemcsak az volt fontos, hogy valami jól működjön, hanem az esztétikumra ugyancsak sokat adtak. Ezt bizonyítja a magyar királyi pénzügyminisztériumból kikerült 120 éves radiátor, amelynek azon tagjait, amelyeknek lábuk van, a magyar királyi korona és kalocsai úri hímzés mintája díszíti.

A tapolcai tárlaton a modern tanműhelyben egy helyiségben látható a múlt és a jelen. Sok más mellett látható menetvágó, vörösréz vízmelegítő, és a vegyes tüzelésű orosz kazántól a különféle gáztűzhelyeken, gázkonvektorokon át a díszítőkályháig és a szereléshez szükséges kéziszerszámokig, a tervezéshez szükséges sablonokig, mérőeszközökig, rajztechnikai segédletekig sok minden. Emléktábla tanúsítja, hogy az iskola előtti területen gyulladt ki a városban először a földgáz jelképes lángja 1985-ben, miközben a gázszerelőképzést már 1984-ben elkezdték az intézményben. Ott az elmúlt 40 év alatt több száz diák végzett, sokan szép eredményekkel, országos első helyezésekkel. Jelenleg 103 gépész diák tanul az intézményben. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Batsányisok az országos labdarúgás-történeti vetélkedő döntőjében
Batsányisok az országos labdarúgás-történeti vetélkedő döntőjében
Idén rendezték meg második alkalommal a Fülöp Márton emlékére kiírt labdarúgás-történeti vetélkedőt, melyre az ország szinte minden tájékáról neveztek. A tapolcai Batsányi János Gimnáziumot két csapat képviselte a budapesti Groupama Arénában megrendezett országos döntőben.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
A világ legnagyobb biznisze
A világ legnagyobb biznisze
A Tapolcai Polgári Szalon legutóbbi vendége Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora volt, aki Ne féljünk a valóságtól! címmel tartott előadást.
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Fekete István író egykori falióráját és kandallóóráját – amik a Városi Múzeum tulajdonában vannak – javította meg felajánlásként a balatonszepezdi Biczók József februárban, november 23-pedig saját óragyűjteményéből nyílt kiállítás.