HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 19.
//
Vilhelmina névnap

Az ajkai múzeum tulajdona lett Kossuch világkiállításon nyert érméje

2023. november 9. 8:40
VEOL.hu
Az 1900-as párizsi világkiállításon Kossuch János által elnyert, bronzból készült érme került az ajkai múzeum tulajdonába.

Fotó: Tisler AnnaA felajánló, a budapesti érmegyűjtő, Unyi János november 7-én adta át a város múzeumait működtető Csingervölgy Nonprofit Kft ügyvezetőjének, Varga Andreának és Angermayer Judit muzeológusnak.

Az ajkai üveggyár 1891-ben került Kossuch János családi betéti cége tulajdonába, amely kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett.  A termékek eljutottak Londonba, Bécsbe, Párizsba, St. Louisban kiállításra, ahol kiváló helyezéseket érték el. 

Tisler Anna

További cikkek

Nagyüzemi módszerekkel termesztette a marihuánát - aztán jöttek a rendőrök
Nagyüzemi módszerekkel termesztette a marihuánát - aztán jöttek a rendőrök
Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Vármegyei Főügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki a 2023 decemberét megelőzően hosszabb időn keresztül marihuánát termesztett az egyik Ajka környéki faluban.
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.