HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Az ajkai múzeum tulajdona lett Kossuch világkiállításon nyert érméje

2023. november 9. 7:40
VEOL.hu
Az 1900-as párizsi világkiállításon Kossuch János által elnyert, bronzból készült érme került az ajkai múzeum tulajdonába.

Fotó: Tisler AnnaA felajánló, a budapesti érmegyűjtő, Unyi János november 7-én adta át a város múzeumait működtető Csingervölgy Nonprofit Kft ügyvezetőjének, Varga Andreának és Angermayer Judit muzeológusnak.

Az ajkai üveggyár 1891-ben került Kossuch János családi betéti cége tulajdonába, amely kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett.  A termékek eljutottak Londonba, Bécsbe, Párizsba, St. Louisban kiállításra, ahol kiváló helyezéseket érték el. 

Tisler Anna

További cikkek

Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Fekete István író egykori falióráját és kandallóóráját – amik a Városi Múzeum tulajdonában vannak – javította meg felajánlásként a balatonszepezdi Biczók József februárban, november 23-pedig saját óragyűjteményéből nyílt kiállítás.
Új kiállítóteret adtak át Szigligeten
Új kiállítóteret adtak át Szigligeten
Szabadtéri kiállítóhelyet avattak csütörtökön, a szigligeti Pipitér közben, amely nem csak funkciót kapott, de meg is újult.
Egyéves a sümegi Szuper lépcső
Egyéves a sümegi Szuper lépcső
Éppen egy évvel ezelőtt adták át Sümegen a Szuper lépcsőt, amelyet helyi összefogással, illetve Varjas Judit képző- és iparművész látványos munkájával varázsoltak újjá, s tették az eddigi elhanyagolt belvárosi átjárót különlegesen széppé.