HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Aki keres, az dinoszauruszt is találhat

2023. november 12. 8:21
VEOL.hu
Közel két órán át mesélte élményeit az érdeklődőknek Ajkán Ősi Attila paleontológus, aki Dinoszauruszok nyomában című könyvét mutatta be. A rendezvényen a szerzővel az intézmény szakmai igazgatóhelyettese, Simon Judit beszélgetett a kezdetekről, az eredményekről és a jövőről.

Ősi Attila kötetét is bemutatta az esten Fotó: Györkös József/NaplóAz esten főként a járvány idején befejezett, két évtizedet felölelő kötetről esett szó, amelyben a szerző visszatekint az elmúlt évekre. Amint személyesen is vallotta, a helyi Eötvös-iskolában tanára, Vesztróczy László keltette fel érdeklődését a természettudomány, a geológia, az őslénykutatás iránt, olyannyira, hogy amikor a gimnázium padjába beült, már tudta, hogy paleontológus lesz. Diáktársaival ismerték a választ a kérdésre, hogy hazánk területén miért nem kerültek elő dinoszaurusz-maradványok. Egyszerűen azért, mert eddig senki sem kereste azokat.

Barátaival 2000-ben felfedezte fel az iharkúti lelőhelyet, onnan aztán több ezer lelet került napvilágra tíz év alatt. Mostanáig hat dinoszaurusz maradványait találták meg, de növényevő krokodilra, teknősbékára, repülő gyíkra is akadtak. Az Ajka nevét viselő Ajkaceratops kozmai maradványait szintén Ősi Attila találta meg csapatával. Nevét Ajka városáról és Kozma Károlyról, az ajkai kőszénbányák nyugalmazott geológusáról, a Bányászati Múzeum Őslény- és Kőzettáránk egyik alapítójáról kapta.

Kiderült az is, hogy a közeli Iharkúton immár 23 éve kutat. Beszélt a munka örömeiről, nehézségeiről, a fejlődésről, a felfedezésekről és utóbbiak jelentőségéről, amint minderről szó van a kötetben is. A csaknem százfős hallgatóság soraiban ülők megtudhatták, hogy Ősi Attila rendszeresen kutat külföldön is, dolgozik múzeumokban, és ásatásokon vesz részt.

Beszélt arról is, hogy ottani tapasztalatait miként tudja itthon hasznosítani. Sokakat meglepett a kijelentése, mi szerint Iharkúton, bár folyamatosan kutatva már mintegy száz-kétszáz négyzetmétert feltártak, még legalább ötezer négyzetméternyi olyan terület van, ahol leletet gyanítanak. Legalább 100–150 évre való munka vár az utódokra. Ősi Attila elárulta azt is, hogy legfőbb kívánsága, hogy minél több pénz jusson a kutatásokra és képzésekre. Hiszen Iharkúton kívül még sok más terület is feltárásra vár. És, bár kétségtelen, hogy Ősi Attila nemzetközileg elismert paleontológus, meglepő módon még a publikálásra is költenie kell.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Fekete István író egykori falióráját és kandallóóráját – amik a Városi Múzeum tulajdonában vannak – javította meg felajánlásként a balatonszepezdi Biczók József februárban, november 23-pedig saját óragyűjteményéből nyílt kiállítás.
Új kiállítóteret adtak át Szigligeten
Új kiállítóteret adtak át Szigligeten
Szabadtéri kiállítóhelyet avattak csütörtökön, a szigligeti Pipitér közben, amely nem csak funkciót kapott, de meg is újult.
Egyéves a sümegi Szuper lépcső
Egyéves a sümegi Szuper lépcső
Éppen egy évvel ezelőtt adták át Sümegen a Szuper lépcsőt, amelyet helyi összefogással, illetve Varjas Judit képző- és iparművész látványos munkájával varázsoltak újjá, s tették az eddigi elhanyagolt belvárosi átjárót különlegesen széppé.