HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 12.
//
Pongrác névnap

A 100 éves ajkai labdarúgásra emlékezve rendezték a kiállítást

2023. november 14. 0:15
VEOL.hu
Több százan látták az egyhetes nyitvatartás ideje alatt a Babucsa Baráti Kör kiállítását a Babucsa Civilházban. A tárlatot a 100 éves ajkai labdarúgásra emlékezve rendezték.

A Babucsa Baráti Kör a Babucsa Civilházban rendezett tárlatot a 100 éves ajkai labdarúgásra emlékezve Fotó: Györkös JózsefA különleges tárlaton érdekes tárgyak, dokumentumok segítették az emlékezést. Többek között a Tósokberéndhez is köthető Ajka Kristály SE és a Tósokberéndért Egyesület néhány ereklyéje is látható volt. A kiállítást Ládi János és felesége, Ládiné Dömötör Zsuzsa szervezte. Zsuzsa és gyermekkori barátnője, Szilágyi Jenőné, Ibolya festményekkel gazdagította a tárlatot. 

Amint azt a kiállítást megnyitva Dorner László alpolgármester elmondta, a tárlat anyagának alapja a 100 éves ajkai labdarúgás.

– Először is köszönet az ősöknek, egyebek között Blaha Ferencnek, akinek a nevéhez fűződik az ajkai labdarúgás elindítása 1923-ban. A folytatásban is mindig voltak támogatók és sportvezetők, akik segítségével eljutottunk a mai kiállításig. Időrendben említhetnénk Szentmiklóssy Antalt, az egykori üveggyár igazgatóját, valamint fiát, aki kezdeményezte egy új pálya építését, amely itt volt a közelben, és 1934-ben készült el. Sportberkekben jól hangzik Csöngei Sándor, Somogyi Lajos, Kürty Elemér, Kovács Ede, Kormanik János, Petőházi András, Németh György neve. Mindig voltak olyan sportolók is, akik valamilyen módon megőrizték a múlt labdarúgásának eseményeit fényképes vagy írásos formában, amely segítségével elkészülhetett az Ajka város sportja, valamint 100 éves az ajkai labdarúgás című könyv. Az elsőt Ládi János, utóbbit Bedő János szerkesztette – mondta Dorner László. Szólt arról is, hogy a kiállítás bemutatott számfestő képeket, amelyek az utóbbi években egyre jobban teret hódítanak. A képek alkotói: Harsányi Andrásné, Szilágyi Jenőné, Kaszás Szilvia, Barabásné Bea, Madaras Szilvia és Ládi Jánosné. – A képek gyűjtése közben bukkantunk a bódéi városrészben Kovács József 1500 darabos öngyújtógyűjteményére, amelynek egy részét szintén bemutatjuk – tette hozzá a szónok, és köszönetet mondott a kiállítás támogatóinak, az Ajka Sportváros Nonprofit Kft.-nek, az FC Ajkának, a Babucsa Baráti Körnek, valamint a Hétszínvirág óvoda Napraforgó csoportjának, amely tagjai közreműködtek a megnyitón.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Az ózsinagógában Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg Szijártó János újságíró Szinergia című fotókiállítását.
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Több mint három héten keresztül fogadta a látogatókat a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban az Anne Frankról szóló kiállítás.
Életben tartják a lángot
Életben tartják a lángot
Nem sok település büszkélkedhet olyan magyar felmenővel, aki az egyetemes történelemben, a világtörténelemben és nemzetünk történelmében is letette névjegyét.
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Ötven diák kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében hétfőn reggel.