HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

A 100 éves ajkai labdarúgásra emlékezve rendezték a kiállítást

2023. november 13. 23:15
VEOL.hu
Több százan látták az egyhetes nyitvatartás ideje alatt a Babucsa Baráti Kör kiállítását a Babucsa Civilházban. A tárlatot a 100 éves ajkai labdarúgásra emlékezve rendezték.

A Babucsa Baráti Kör a Babucsa Civilházban rendezett tárlatot a 100 éves ajkai labdarúgásra emlékezve Fotó: Györkös JózsefA különleges tárlaton érdekes tárgyak, dokumentumok segítették az emlékezést. Többek között a Tósokberéndhez is köthető Ajka Kristály SE és a Tósokberéndért Egyesület néhány ereklyéje is látható volt. A kiállítást Ládi János és felesége, Ládiné Dömötör Zsuzsa szervezte. Zsuzsa és gyermekkori barátnője, Szilágyi Jenőné, Ibolya festményekkel gazdagította a tárlatot. 

Amint azt a kiállítást megnyitva Dorner László alpolgármester elmondta, a tárlat anyagának alapja a 100 éves ajkai labdarúgás.

– Először is köszönet az ősöknek, egyebek között Blaha Ferencnek, akinek a nevéhez fűződik az ajkai labdarúgás elindítása 1923-ban. A folytatásban is mindig voltak támogatók és sportvezetők, akik segítségével eljutottunk a mai kiállításig. Időrendben említhetnénk Szentmiklóssy Antalt, az egykori üveggyár igazgatóját, valamint fiát, aki kezdeményezte egy új pálya építését, amely itt volt a közelben, és 1934-ben készült el. Sportberkekben jól hangzik Csöngei Sándor, Somogyi Lajos, Kürty Elemér, Kovács Ede, Kormanik János, Petőházi András, Németh György neve. Mindig voltak olyan sportolók is, akik valamilyen módon megőrizték a múlt labdarúgásának eseményeit fényképes vagy írásos formában, amely segítségével elkészülhetett az Ajka város sportja, valamint 100 éves az ajkai labdarúgás című könyv. Az elsőt Ládi János, utóbbit Bedő János szerkesztette – mondta Dorner László. Szólt arról is, hogy a kiállítás bemutatott számfestő képeket, amelyek az utóbbi években egyre jobban teret hódítanak. A képek alkotói: Harsányi Andrásné, Szilágyi Jenőné, Kaszás Szilvia, Barabásné Bea, Madaras Szilvia és Ládi Jánosné. – A képek gyűjtése közben bukkantunk a bódéi városrészben Kovács József 1500 darabos öngyújtógyűjteményére, amelynek egy részét szintén bemutatjuk – tette hozzá a szónok, és köszönetet mondott a kiállítás támogatóinak, az Ajka Sportváros Nonprofit Kft.-nek, az FC Ajkának, a Babucsa Baráti Körnek, valamint a Hétszínvirág óvoda Napraforgó csoportjának, amely tagjai közreműködtek a megnyitón.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Batsányisok az országos labdarúgás-történeti vetélkedő döntőjében
Batsányisok az országos labdarúgás-történeti vetélkedő döntőjében
Idén rendezték meg második alkalommal a Fülöp Márton emlékére kiírt labdarúgás-történeti vetélkedőt, melyre az ország szinte minden tájékáról neveztek. A tapolcai Batsányi János Gimnáziumot két csapat képviselte a budapesti Groupama Arénában megrendezett országos döntőben.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Fekete István író egykori falióráját és kandallóóráját – amik a Városi Múzeum tulajdonában vannak – javította meg felajánlásként a balatonszepezdi Biczók József februárban, november 23-pedig saját óragyűjteményéből nyílt kiállítás.
Új kiállítóteret adtak át Szigligeten
Új kiállítóteret adtak át Szigligeten
Szabadtéri kiállítóhelyet avattak csütörtökön, a szigligeti Pipitér közben, amely nem csak funkciót kapott, de meg is újult.