HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Órakiállítás az ajkai múzeumban

2023. november 26. 7:33
Veol.hu
Fekete István író egykori falióráját és kandallóóráját – amik a Városi Múzeum tulajdonában vannak – javította meg felajánlásként a balatonszepezdi Biczók József februárban, november 23-pedig saját óragyűjteményéből nyílt kiállítás.

Fotó: Gyarmati LászlóFotó: Gyarmati László

 

A több mint száz kiállított óra között a legrégebbi egy 1600-as évekbeli eszköz másolata. Az érdeklődők láthatnak faliórát, kakukkos órát, sok más időmérő eszközt. Köszöntőjében Angermayer Judit muzeológus elmondta, hogy egy tárgy akkor él, ha működik és funkciója van.

A megnyitón Iván Katalin, Biczók József társa elmondta, hogy gyűjteményük több mint ötszáz darabból áll. A kiállított darabokkal otthonuk hangjait vitték el. Van ugyanis kakukkos óra, és olyan darabok, amelyek rendszeresen hangokat adnak ki. A gyűjteményük egyetlen darabja sem képvisel pénzben kifejezve nagy értéket, de nekik minden darab értékes. Azért, mert számukra kedves embertől, családtagtól kapták, vagy javításával, működőképessé tételével sok időt töltöttek, így a ráfordított idő teszi értékessé. A kiállítás december 6-ig látogatható. 

Tisler Anna

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.