HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért

Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a napokban Sümegen a Hotel Kapitányban, ahol a régió egyik legnagyobb társadalmi szervezeteként saját alapítású díjakkal ismerték el a területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület létrehozásának 15. évfordulója jó alkalmat biztosít arra, hogy mérlegre tegyék eddigi munkájukat, számba vegyük elért eredményeiket. A rendezvényen Dobosi Dániel (balról), Szabados Zsuzsanna és Egly Márk vehette át az Éltető Díjakat a tagság ajánlása alapján  Fotó: Szijártó JánosAz innovációs díjat és a fenntarthatósági díjat Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke adta át Dobosi Dánielnek és Egly Márknak, a családi gazdaság, illetve a borászat területén nyújtott kimagasló teljesítményért. Az egyesület által alapított Tóth Béla-emlékdíjat Szabados Zsuzsanna, az egyesület korábbi munkaszervezet-vezetője vehette át hosszú éveken át tartó fáradhatatlan munkája elismeréseként az emlékdíj névadójának fiától. 

Az ünnepség természetesen arra is jó alkalmat nyújtott, hogy az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke, Rédei Zsolt visszatekintsen a szervezet megalapítása óta eltelt 15 évre. Mint mondta, jó érzés látni, tudni, hogy az egyesület továbbra is fejlődőképes, van utánpótlás, és tervekben sem szenvednek hiányt. Ezt a rendezvényen megjelent mintegy kétszáz vendég, tagok, együttműködő partnerek, segítők, a munkaszervezet szakemberei már puszta jelenlétükkel is megerősítették. Az elnök összefoglalója, illetve az alkalomra készült rövidfilm szép összegzést adott arról a rengeteg munkáról, ami ebben a másfél évtizedben megvalósult.

Az egyesületet 2008-ban 134 civil szervezet, vállalkozás és önkormányzat hozta létre. Ma tagjainak száma 349, ami 77 civil szervezetet, 216 vállalkozást és 53 önkormányzatot takar. A társadalmi szervezet Veszprém vármegyében több mint 1000 négyzetkilométeres területi lefedettséggel dolgozik, és az elmúlt 15 év során széles körű tapasztalatokat szerzett és kiemelkedő eredményeket ért el a fenntartható vidékfejlesztésben. Napjainkban szakértői szinten képes a vidékfejlesztés stratégiai tevékenységének részeként a helyi értékek feltérképezésére, megőrzésének támogatására, valamint a Balaton-felvidék szellemi örökségének védelmére és népszerűsítésére. Komoly eredményekkel büszkélkedhetnek a helyben előállított termékek és szolgáltatások ismertségének növelése, értékesítésének támogatása, valamint a helyi turisztikai kínálat színvonalának és összehangoltságának erősítése terén.

Kilenc évvel ezelőtt hozták létre és azóta is sikerrel működtetik a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyet, amely Magyarország talán legsikeresebb térségi védjegye. Rédei Zsolt beszédében hangsúlyozta, hogy egyesületük munkája jelentős mértékben javította a Balaton-felvidék hazai és nemzetközi kulturális, valamint turisztikai ismertségét, ezzel együtt pedig segíti új munkahelyek teremtését, és konkrét céljuk a fiatalok helyben maradásának segítése.

Az elnöki köszöntő és visszatekintés után Éltető Védjegyeket adtak át, majd a borkóstolóval, helyi termékek bemutatójával és nívós komolyzenei koncerttel egybekötött ünnepi vacsora következett, amely már a kötetlen beszélgetésnek, a tapasztalatok kicserélésének is remek lehetőséget biztosított.

Szijártó János

További cikkek

Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Nyáron egy megújult kisboltot, most szombaton pedig egy járda új szakaszát avatta fel Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Nagy Márta polgármester Gógánfán. Az önkormányzat jó pályázónak számít, az elmúlt időszakban tizenkét eredményes projekttel büszkélkedhet.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Nagy sikerrel mutatta be az Abigél című musicalt a Tapolcai Musical Színpad Halápiné Kálmán Katalin rendezésében a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Abigél Sümegen is hódított, a vastaps nem maradt el
Új református lelkész érkezett Sümegre
Új református lelkész érkezett Sümegre
Kóródiné Demeter Orsolya személyében új református lelkész kezdte meg munkáját Sümegen.