HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában

2023. november 30. 7:31
VEOL.hu
Időnként elviselhetetlen bűz árad a Zalagyömörő irányából Sümegre érkező szennyvízvezetékből, amely leginkább a Korona és az Akácos utca lakóit kínozza.

Az állapot megszüntetését az önkormányzat fontos feladatának tartja Fotó: Szijártó JánosA probléma immár több mint tíz éve fennáll, tulajdonképpen a 2014 augusztusában átadott, akkor 1,7 milliárdos szennyvízberuházás beüzemelése óta. Az önkormányzatnak, bár keresi a megoldást, szűkös anyagi forrásai miatt a mai napig nem sikerült ebben az ügyben előrelépni. Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat.

Mint elmondta, amikor 2014 őszén polgármester lett, már akkor panaszkodtak Sümegen a Korona és az Akácos utca környékén élők a kellemetlen bűzhatásra. – Tulajdonképpen a projekt átadása óta napirenden van a kérdés. Vízügyi szakemberek véleményére alapozva ma már tudjuk, hogy hosszú távra szóló, végleges megoldás a Sümegre beérkező nagyjából egy kilométer hosszú szakasz kiiktatása és újraépítése lenne. Ez ma mintegy százmillió forintba kerülne, ám az önkormányzatnak erre nincs kerete. Bár az úgynevezett Gördülő fejlesztési tervhez kapcsolódva, amelyben a DRV-vel megállapodtunk, évről évre halmozunk fel pénzt erre a célra, az egyelőre nem elég. Jelenleg 37 millió forintunk van, ami nyilvánvalóan levés. Ráadásul adódik a nagy kérdés, hogy utakat aszfaltozzunk, járdát építsünk Sümegen, vagy az évtizedes probléma megoldására használjuk fel szerény tartalékainkat – fogalmazott Végh László. 

A polgármester hozzátette, Zalagyömörő és Sümeg között nagyjából öt kilométer hosszú az a szakasz, ahol nincs rákötés, és emiatt pang a benne lévő szennyvíz. A kénhidrogén olyan szintet ér el, ami már nagyon büdös, és tulajdonképpen még az egészségre is ártalmas. Ez érkezik be Sümegre, s teszi próbára az érintett lakosság türelmét már több mint tíz éve. Az állapot megszüntetését az önkormányzat fontos feladatának tartja, és keresi a lehetőséget – akár külső források bevonásával – a nemkívánatos helyzet mielőbbi megoldása érdekében.

Szijártó János

További cikkek

Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Nyáron egy megújult kisboltot, most szombaton pedig egy járda új szakaszát avatta fel Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Nagy Márta polgármester Gógánfán. Az önkormányzat jó pályázónak számít, az elmúlt időszakban tizenkét eredményes projekttel büszkélkedhet.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Nagy sikerrel mutatta be az Abigél című musicalt a Tapolcai Musical Színpad Halápiné Kálmán Katalin rendezésében a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Abigél Sümegen is hódított, a vastaps nem maradt el
Új református lelkész érkezett Sümegre
Új református lelkész érkezett Sümegre
Kóródiné Demeter Orsolya személyében új református lelkész kezdte meg munkáját Sümegen.