HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Ajkai léleknap a szeretet átadásáért

2023. december 2. 7:01
Veol.hu
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.

Lovas Irén köszöntőjében a feltétel nélküli szeretetről szólt Fotó: Gyarmati LászlóA gondozottak versekkel, énekkel, tánccal, színdarabbal fejezték ki érzéseiket, a bennük lakó szeretetet. Lovas Irén, az alapítvány intézményvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a szeretet táplálja a félelmet, a félelem táplálja a szeretetet. Félünk attól, hogy kimondjuk, szeretlek, és ha kimondjuk, visszahalljuk-e, hogy bennünket is szeretnek. Ha szeretünk, félünk hogy elveszítjük. Így válik a szeretet kétségbeesett védekezéssé a veszteség ellen. Elfelejtettük, hogy milyen feltétel nélkül szeretni. Ma, a léleknapon a lélek eltéveszthetetlen igazsága mutatkozik meg. A fogyatékossággal élők sok gyakorlással, tanulással olyan produkciókat mutatnak be, amelyek csupán keretei a bennük lakó szeretetnek. Ők úgy adják ezt a nézőknek, hogy nem félnek attól, célba ér-e. 

A fogyatékossággal élők világnapja különleges nap. Mi, épek megtapasztalhatjuk, hogy épségünk viszonylagos, szeretetünk pedig félelemalapú. A csillogást mindenki belül keresse, higgye el, hogy ő úgy  tökéletes, ahogy van, soha ne féljen, csak szeressen. A programon Ajka város önkormányzatát Dorner László alpolgármester képviselte. A szervezők  minden műsorszám előtt beszélgettek a művészeti csoport vezetőjével. A beszélgetésben elhangzott, hogy a fellépők sok mindenben részt vesznek, dolgoznak, párkapcsolatban élnek, a művészeti tevékenységben megmutathatják magukat, ők gazdagítanak bennünket, s bátrabban nyúlnak az érzelmeikhez, mint az épek. A programot a Hangadók duó, Pallagi Attila és Zemán Janó kezdte, majd az ajkai Molnár Gábor iskola énekkarával együtt folytatták a műsort. A dákai Sztetoszkóp színjátszó csoport tagjai egy Hófehérke-feldolgozást adtak elő. Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány versmondója, Csényi Tímea szavalt, őt követte a darvastói színjátszó csoport novellája, majd a veszprémi Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye Szívhang speciális musicalstúdiójának tagjai léptek színpadra. A lesencetomaji szereplőket a Pápai Fogyatékos Nappali Intézmény kulturális csoportja követte. Fölföldi Lídia versét Beck Judit énekelte el. A tapolcai Szögletes Kerék Színház tagjai azt mesélték el tanulságos történetbe ágyazva, hogy mi a legféltettebb kincsünk.

A kamondi intézmény lakói verssel és énekkel készültek, a Molnár Gábor Műhely Alapítvány Kavalkád tánccsoportja Nyolc perc alatt a Föld körül című darabjában különböző népek táncait mutatta be. Utolsó műsorszámként a Sztetoszkóp tagjai egy karácsonyi jelenetet adtak elő. A műsort követően a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium vendéglátós diákjai hidegtállal vendégelték meg a szereplőket és kísérőiket, majd a Hangadók szórakoztatták őket.

Tisler Anna 

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.